Ucraina a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ”o listă cuprinzătoare de echipamente” de care are nevoie pentru a opera centralele nucleare în timpul războiului cu Rusia, a declarat sâmbătă directorul general al AIEA, Rafael Grossi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acestea includ dispozitive de măsurare a radiaţiilor, material de protecţie, asistenţă legată de computere, sisteme de alimentare cu energie şi generatoare diesel, a spus el într-un comunicat.

”Vom coordona punerea în aplicare a asistenţei pe care AIEA şi statele sale membre o vor oferi, inclusiv prin livrarea echipamentelor necesare direct la siturile nucleare ale Ucrainei. Nevoile sunt mari şi sunt foarte recunoscător pentru sprijinul considerabil pe care statele noastre membre au indicat deja că îl vor pune la dispoziţie”, a spus el.

Ucraina are 15 reactoare operaţionale la patru centrale, dintre care şapte sunt în prezent conectate la reţea, inclusiv două la instalaţia Zaporizia, care este în prezent controlată de Rusia.

Grossi a spus că AIEA încă nu primeşte transmisie de date de la distanţă de la sistemele sale de monitorizare instalate la defuncta uzină din Cernobâl.

Rossi urmează să viziteze în această săptămână centrala energetică, pe care forţele ruse au ocupat-o la scurt timp după invadarea Ucrainei, dar au părăsit-o pe 31 martie. El a spus că va preda echipament de monitorizare a radiaţiilor, precum şi echipament individual de protecţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.