Echipajul crucişătorului rus Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră nu a putut fi salvat, afrimă vineri o reprezentantă militară ucraineană, care estimează că Moscova ”nu va ierta” Kievul pentru scufundarea navei-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, un ”simbol al ambiţiilor sale imperialiste”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem perfect conştienţi de faptul că nu vom fi iertaţi pentru atacul împotriva Moskva”, declară într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Comandamentului Militar al regiunii de sud a Ucrainei, Natalia Gumeniuk.

Atacul împotriva navei-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, atinsă de rachete ucrainene de tip Neptun, ”nu a atins doar vaporul, ci a atins ambiţiile imperialiste ale inamcului”, denunţă ea.

”Noi am observat vapoare care au încercat să-i vină în ajutor, dar inclusiv forţele naturii au fost de partea Ucrainei”, deoarece ”o furtună a împiedicat salvarea navei şi evacuarea echipajului”, declară ea.

Însă ea anunţă că nu poate oferi detalii, pentru moment, despre soarta echipajului, ”din lipsă de date fiabile”.

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că echipajul - peste 50 de oameni - a fost ”evacuat către alte nave ale Flotei ruse la Marea Neagră care se aflau în apropiere”.

Însă ministerul nu a precizat dacă era vorbe despre întregul echipaj şi nu a oferit niciun detaliu.

Moscova nu a confirmat nici că nava a fost atacată cu rachete şi a anunţat că pur şi simplu a izbucnit un incendiu la bordul acestei nave lansatoare de rachete, cu o lungime de 186 de metri, care a făcut muniţia să explodeze.

Moscova a anunţat că crucişătorul s-a scufundat ulterior, în timpul unei încercări de remorcare către cel mai apropiat port.

Natalia Gumeniuk a confirmă astfel că Ucraina se aşteaptă, acum, la represalii din partea Moscovei, care a atacat în noaptea de joi spre vineri o fabrică de armament situată la sud-vest de Kiev - care producea rachete de tip Neptun, folosite, potrivit Ucrainei, împotriva Moskva - şi care a ameninţat cu o intensificare a atacurilor vizând capitala ucraineană.

”Suntem conştienţi că atacurile împotriva noatră se vor intensifica, că inamicul se va răzbuna, că va comite atacuri cu rachetă şi bombardamente de artilerie. Suntem pregătiţi. Au loc atacuri împotriva noastră, inclusiv cu rachete”, a declarat ea.

Ea nu a citat atacul vizând Fabrica de armament Vizar, grav avariată, ci bombardamente în sudul ţării, vizând oraşul Mîkolaiv, situat lângă Odesa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.