Ambasada Rusiei la Viena a anunţat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) că Moscova deţine controlul Centralei Nucleare Zaporijia - cea mai mare centrală nucleară a Ucranei, situată în sud-estul acestei ţări devastate de războiul rus, după ce a cucerit vineri Centrala Nucleară accidentată Cernobîl, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul general al AIEA; Rafael Grossi, şi-a exprimat miercuri, într-o conferinţă de presă, îngrijorarea cu privire la un eventual accident nuclear, având în vedere ”cantitatea mare de matrial nuclear” prezent fizic în Ucraina.

Ucraina deţine 15 reactoare nucleare în patru centrale.

Potrivit unor diplomaţi ruşi, personalul Centralei Zaporijia continuă să asigure o funcţionare normală a instalaţiilor.

Nivelul radiaţiei în centrală este normal.

O uşoară crştere a nivelului radiaţiei a fost înregistrată la Cernobîl, unde a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară, în 1986, după ce vehicule militare au mişcat sol radioactiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.