Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a estimat, luni, că preşedintele rus Vladimir Putin "renunţă la toate angajamentele sale" cu privire la comunitatea internaţională prin recunoşterea independenţei teritoriilor separatiste pro-ruse de la estul Ucrainei, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avertizăm în mod expres împotriva oricărei escalade militare ulterioare din partea Rusiei", a adăugat şefa diplomaţiei într-un scurt comunicat, subliniind că decizia lui Vladimir Putin anunţată luni seară la televiziunea rusă a fost "o încălcare flagrantă a dreptului internaţional". 

Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.

Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor.

Această proclamare rusă reprezintă a doua tentativă, de la anexarea Crimeei în 2014 de către Moscova, de a modifica graniţele Ucrainei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.