Coreea de Nord a lansat un ”proiectil neidentificat”, a anunţat marţi armata sud-coreeană, la mai puţin de o săptămână după ce Phenianul a dat asigurări că a tras o rachetă hipersonică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proiectil a fost lansat de la sol către marea din estul peninsulei coreene, la ora locală 7.27 (0.27, ora României), precizează într-un comunicat Statul Major interarme sud-coreean.

Premierul japonez Fumio Kishida a confirmat că un ”obiect care ar putea fi o rachetă balistică” a fost lansat de Coreea de Nord.

Nicio pagubă nu a fost semnalată imediat la material militar japonez, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

”Apreciem că (presupusa rachetă) a parcurs aproximativ 700 de kilometri şi a atins exteriorul zonei economice exclusive a Japoniei”, a anunţat el.

Cu câteva ore înainte de tir, şase state, inclusiv Statele Unite şi Japonia, au îndemnat Coreea de Nord să-şi înceteze ”acţiunile destabilizatoare”, înaintea unei reuniuni cu işile închse a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la testarea la 5 ianuarie a ceea ce Phenianul a prezentat drept o rachetă hipersonică.

Franţa, Regatul Unit, Irlanda şi Albania au îndemnat-o ”să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare (...) şi să angajeze un dialog constructiv către obiectivul nostru comun al unei dezarmări nucleare complete”.

”Este profund regretabil că Nordul continuă să lanseze rachete”, a declarat presei Kishida.

Potrivit unor experţi, Phenianul ar putea să fi efectuat acest tir odată cu reuniunea ONU.

”Lansarea are motivaţii politice şi militare”, declară AFP un cercetător de la Institutul coreean de Cercetare în Strategia Naţională Shin Beom-chul.

”Coreea de Nord îşi continuă testele cu scopul de a-şi diversifica arsenalul nuclear, însă ea a planificat tirul în ziua reuniunii Consiliului de Securitate al ONU cu scopul de a-i maximiza impactul politic”, consideră el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.