Preşedinţii Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi francez Emmanuel Macron au insistat vineri asupra necesităţii ca europenii să se afle la masa negocierilor Rusei cu Statele Unite privind securtatea Europei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Indiferent de soluţie, ea trebuie să treacă prin Europa (...). Nu va exista o soluţie decât cu Europa”, a subliniat Ursula von der Leyen, referindu-se la tensiunile în centrul cărora se află Ucraina şi la miza securităţii regionale, într-o confernţă de presă comună, la lansarea preşedinţiei franceze a Uniunii Europene (UE).

”Întreaga situaţie geopolitică a regunii impune ca Europa, Uniunea Europeană, să-şi prezinte viziunea asupra lucrurilor, să acţioneze şi să se aşeze la masă cu toate părţile”, a subliniat Emmanuel Macron. 

UE, Statele Unite şi Ucraina acuză de mai multe săptămâni Rusia de comasarea a zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană în vederea unei eventuale invazii.

Negocieri americano-ruse urmează să înceapă luni, la Geneva, urmate de oreuniune a Consiliului NATO-Rusia şi o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

”Ne vom propune împreună viziunea pe care o avem a unei arhitecturi a securităţii europene”, a subliniat Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrialăa UE în primul semestru al lui 2022.

Şeful statului francez a anunţat că i-a propus, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, preşedintelui rus Vladimir Putin o nouă reuniune cu Ucraina, în ”formatul Normanda”, ”în următoarele săptămâni”.

Rusia boicotează de mai multe luni acest format în patru - Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina - şi preferă să discute direct cu Statele Unite, ceea ce-i susţine statutul de putere internaţională.

Emmanuel Macron salută dscuţile directe între omologii săi rus Vladimir Putin şi american Joe Biden - ”cred că e un lucru bun” -, şi cooperarea exemplară între europeni şi americani în acest subiect.

Însă ”Uniunea Europeană trebuie să dialogheze cu Rusia”, a insistat el - un subiect care face obectul unei dezbateri în rândul statelor membre UE, mai ales cele care provin din fostul bloc comunist.

”Dialogul nu înseamnă să concedezi, înseamnă în primul rând să poţi să-ţi soluţionezi dezacordurile, dar să încerci să construieşti viitorul”, a subliniat el, pledând în favoarea unui ”dialog sincer, coordnat” şi anunţând că urmează să discute din nou, ”în zilele următoare” cu Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.