Un număr de 285 de organizaţii trag un semnal de alarmă cu privire la Legea privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi cer autorităţilor clarificări, pentru a nu se ajunge la efecte nedorite. Organizaţiile afirmă că există riscul de a se ajunge la decizii arbitrare. În plus, organizaţiile acuză că nu au fost consultate, iar documentul avizat în Guvern este mult diferit de cel aflat în dezbatere publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă comunicăm faptul că 285 de ONG-uri ale părinţilor persoanelor cu dizabilităţi şi din domeniul dizabilităţii, grupate în opt federaţii, au solicitat Primului Ministru - Nicolae Ciucă şi Ministrului Justiţiei - Cătălin Predoiu organizarea de urgenţă a uneia sau mai multor sesiuni de informare a părinţilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, precum şi pentru persoanele cu dizabilităţi însele, pentru a răspunde tuturor îngrijorărilor şi întrebărilor legitime ale acestora, legate de actualul proiect de Lege privind unele măsuri de ocrotire pentru unele persoane cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale. Semnatarii solicitării (...) apreciază necesitatea şi utilitatea pe care o are proiectul de act normativ recent avizat”, au transmis organizaţiile, marţi seară, într-un comunicat de presă.  

Organizaţiile atrag atenţia că, în forma actuală a legii, nu toate aspectele reglementate sunt clare şi fără echivoc.  

”Părinţii şi ONG-urile din dizabilitate anticipează un posibil efect negativ asupra aplicării acestei legi în practică, existând riscul unor decizii arbitrare şi neoferirea ocrotirii dorite pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale. Semnatarii doresc eliminarea situaţiilor care ar putea expune persoanele cu dizabilităţi intelectuale unor abuzuri, precum şi continuarea consultării cu părinţii persoanelor cu dizabilităţi şi cu ONG-urile care le reprezintă interesele, până la clarificarea tuturor aspectelor neclare/interpretabile”, au mai transmis organizaţiile.  

Potrivit semnatarilor documentului, în perioada 2011-2020, 46.000 de cauze au fost soluţionate cu decizii de punere sub interdicţie, iar în prezent, pe rolul instanţelor există aproximativ 4.500 cauze cu acelaşi obiect.  

De asemenea, pe parcursul anului 2021, aproximativ 3.000 de copii cu certificat de încadrare în grad de handicap grav vor împlini 18 ani şi mare parte dintre aceştia sau aparţinătorii lor, se vor îndrepta  către instanţe, cu solicitarea acordării unei forme de ocrotire pentru adultul cu dizabilităţi. 

 ”Precizăm că în urma emiterii de către CCR a Deciziei 601/2020 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a art. 164 din Codul Civil, privind punerea sub interdicţie pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, Guvernul României trebuia să modifice Legea nr. 287/2009 privind Codul civil  în 45 de zile. Procesul de lucru a fost mai îndelungat şi din acest motiv, un mare număr de persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale grave sunt lipsite de reprezentare legală şi deci şi de unele drepturi conferite de Legea nr. 448/2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilitati”, mai arată semnatarii documentului.  

Potrivit acestora, prin Decizia nr. 357 din 14 iunie 2021 a Primului Ministru, prezenţa în grupul de lucru pe această lege a ONG-urilor de părinţi şi din domeniul dizabilităţii nu era clar precizată ca fiind obligatorie pentru autorităţi. 

”Aşadar, încă din faza conceperii acestui act normativ, o parte dintre semnatari au solicitat în scris să fie consultaţi asupra modului în care se realizează această lege, fără a obţine această permisiune. Cei care nu au fost acceptaţi în grupul de lucru au făcut o sumă de observaţii şi le-au transmis prin membrii grupului de lucru. Unele au fost acceptate, altele ignorate, iar la final în 29 iulie 2021 a rezultat documentul care a fost pus în consultare publică. Aşteptarea ONG-urilor de părinţi şi din domeniul dizabilităţii era ca în urma consultării publice din luna iulie să existe un dialog cu asociaţiile de părinţi şi celelalte ONG-uri care lucrează cu persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale. Nu s-a întâmplat aşa, ba chiar actul normativ avizat de Guvern are un conţinut diferit faţă de textul publicat pe site în luna iulie, cu modificări pe alocuri substanţiale, de fond”, arată organizaţiile.  

Acesta anunţă că, în 9 decembrie 2021, a apărut de pe circuitul decizional, cu solicitare de avizare rapidă (de azi pe mâine), un proiect de lege care conţine multe diferenţe faţă de actul normativ pus în dezbatere publică. 

”Atât urgenţa avizării şi surpriza modificărilor nediscutate în grupul de lucru din care au făcut parte şi ONG-urile şi părinţii persoanelor cu dizabilităţi intelectuale au atras atenţia asupra acestui act normativ şi au creat o mare nemulţumire din partea acestora, pentru că la mijloc e viitorul celor pentru care aceşti părinţi şi-au sacrificat viaţa. În 10 decembrie 2021 în şedinţa de Guvern a fost avizat proiectul de act normativ. O reformă de amploare nu se poate face pe un text insuficient explicat sau neclar şi incomplet. ONG-uri de părinţi şi din domeniul dizabilităţii doresc protecţia eficientă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi respectarea drepturilor lor fundamentale”, se mai arată în comunicat.  

Potrivit documentului citat, o reformă de asemenea amploare, care implică mai multe nivele de decizie ale autorităţilor administrative şi judecătoreşti şi care are un impact major asupra vieţii persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi a familiilor lor, nu are şanse de reuşită dacă nu este făcută în parteneriat cu organizaţiile acestora şi nu este pregătită în detaliu.  

”Îngrijorările sunt legate cu precădere de perioada de tranziţie, până se creează şi se pune la punct un nou cadru instituţional generat de această legislaţie, dar şi de modul în care va fi modificată legislaţia subsecventă necesară pentru a susţine aceste modificări şi nu în ultimul rând, pregătirea necesară a profesioniştilor care să facă evaluarea persoanei asupra căreia se instituie o măsură de protecţie. Sperăm că Guvernul României, care le-a transmis deseori prin ocupanţii posturilor de prim rang în stat, atâtea cuvinte de suport, vor dori concret să îi sprijine pe aceşti părinţi şi persoanele cu dizabilităţi şi că parlamentarii la care va ajunge această lege vor avea deschiderea spre dialog şi analiză pe care semnatarii scrisorii o aşteaptă, pentru a fi îmbunătăţită Legea privind unele măsuri de ocrotire pentru unele persoane cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale”, se mai arată în comunicat.  

Documentul este semnat de mai multe federaţii care reunesc în total 285 de organizaţii.  

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, un proiect care vizează ocrotirea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale. Consilierul de stat Mădălina Turza a apreciat că legea ”reprezintă cea mai mare reformă pe care România o face în domeniul persoanelor cu dizabilităţi”. Actul normativ instituie un sistem gradual de luare a măsurilor şi reglementează cadrul în care aceste persoane se pot căsători, pot avea copii sau pot divorţa. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.