Statele Unite urmează să reia săptămâna viitoare, în Qatar, negocieri cu talibanii pe tema luptei împotriva terorismului şi crizei umanitare din Afganistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pot să confrm că, săptămâna viitoare, Reprezentantul Special pentru Afganistan Tom West se va întoarce la Doha, pentru două săptămâni de întâlniri cu talbanii”, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price.

Ei vor dscuta despre ”interesele noastre naţionale vitale pe tema Afganistanului”, a precizat el, enumerând ”contraterorismul”, ”ajutorul umanitar şi situţia economică a ţări”, dar şi posibilitatea ca americanii şi afganii care lucrat pentru ei în ultimii 20 de ani să părăsească Afganistanul în deplină ”securitate”.

Thomas West s-a întâlnit în urmă cu aproape două săptămâni, în Pakistan, cu reprezentanţi ai mişcării islamiste, care a preluat puterea la jumătatea lui august, la Kabul, în paralel cu retragerea forţelor americane.

O primă rundă de negocieri între Washington şi talibani a avut loc la 9 şi10 octombrie, la Doha, unde s-a mutat echipa diplomatică americană însărcinată cu Afganistanul după retragere.

Emisarul american a reiterat vineri, pe Twitter, condiţiile Statelor Unite ca talibanii ”să merite” susţnerea financiară şi diplomatică americană, şi anume lupta împotriva terorismului, instalarea unui Guvern ”care să includă”, ”respectarea drepturilor minortăţilor, femeilor şi feteleor” şi un ”acces egal la educaţie şi locuri de muncă”.

Thomas West a dat asigurări că americanii urmează să continue să întreţină un ”dialog lucid şi sincer cu talibanii” şi să furnizeze afganilor, între timp, un ajutor umanitar strict necesar.

Ministrul de Externe taliban - nerecunoscut de către comunitatea internţională - Amir Khan Muttaqi a cerut săptămâna trecută, într-o scrisoare deschisă adresară Congresului american, o ridicare a blocării activelor afgane impusă de către Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.