Noul emisar american pentru Afganistan Thomas West urmează să se întâlnească joi, în Pakistan, cu ministrul taliban de Externe Amir Khan Muttaqi, cu diplomaţi chinezi şi ruşi, au anunţat miercuri oficiali pakkistanezi şi americani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţii în cadrul acestei ”troika plus” urmează să aibă loc la Islamabad, a precizat un oficial pakistanez sub protecţia anonimatului.

Aceasta este prima deplasare a lui Thomas West în regiune, după numirea sa în locul lui Zalmay Khalilzad, care era în funcţie în vară, în timpul retragerii americane din Afganistan, care a precipitat revenirea la putere a talibanilor.

West, care a preluat funcţia în octombrie, preconizează să efectueze de asemenea o vizită în Rusia şi în India, potrivit Washingtonului.

”Împreună cu partenerii noştri, vom continua să precizăm ce aşteptăm de la talibani şi de la orice viitor Guvern în Afganistan”, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Potrivit oficialului pakistanez citat, reuniunea de la Islamabad vizează mai întâi ”căutarea unor mijloace de a împiedica o criză umanitară” în Afganistan şi favorizarea unei lărgiri a Guvernului afgan la alte tendinţe decât cea talibană, care-l compune în prezent în mod exclusiv.

ONU a avertizat în numeroase rânduri, în ultimele săptămâni, că Afganistanul se află pe marginea unei grave crize umanitare, iar jumătate din populaţia afgană riscă să rămână fără hrană şi să fie nevoită să aleagă între foame şi exil, în pragul unei ierni foarte dure.

West, care s-a aflat săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a dscuta desprea Afganistan cu oficiali NATO, a subliniat că talibanii s-au pronunţat ”foarte clar” în favoarea unei reluări a ajutoarelor internaţionale către Afganistan, o normalizare a relaţiilor cu străinătatea şi ridicării sancţiunilor internaţionale care le-au fost impuse.

El s-a declarat îngrijorat de o serie recentă de atacuri sângeroase a aripii afgane a grupării jihadiste Statul Islamic (SI-K) şi a dat asigurări că Washingtonul doreşte ca ”talibanii să reuşească” împotriva acestor rvali violenţi.

West a anunţat că, în cadrul vizitei sale în India, nu preconizează să participe la un summit regional pe teme de securtate în Afganistan, la care participă de miercuri Rusia, Iranul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul, Tadjikistanul, Turkmenistanul şi Uzbekistanul.

Pakistanul, rivalul istoric al Indiei, a refuzat să participe la acest summit, dar şi China, aliata Islamabadului.

Pakistanul este considerat drept unul dintre cei mai apropaţi aliaţi ai talibanilor afgani, în timp ce India susţinea ferm Guvernul prooccidental pe care aceştia l-au răsturnat de la putere în august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.