Advanced Micro Devices (AMD) a anunţat luni că Meta Platforms i-a devenit client pentru cipuri destinate centrelor de date, consolidându-şi astfel poziţia în raport cu Intel, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AMD a mai anunţat o serie de cipuri noi, cu care doreşte să concureze companii precum Nividia pe piaţa supercomputerelor, precum şi companii mai mici, între care Ampere Computing, pe piaţa cloud.

După ani de zile în care s-a aflat în urma Intel pe piaţa procesoarelor x86, AMD şi-a extins cota de piaţă începând din 2017, când un plan de redresare pus în practică de directorul general Lisa Su a adus compania pe poziţia actuală, în care are cipuri mai rapide decât Intel.

AMD deţine în prezent un sfert din piaţa cipurilor x86, potrivit firmei Mercury Research.

Odată cu atragerea Meta, fosta companie Facebook, între clienţii săi, AMD are printre clienţii săi pe mulţi dintre cei mai mari clienţi ai Intel. De asemenea, a încheiat acorduri cu Google Cloud, parte a grupului Alphabet, cu Amazon Web Services şi cu Azure, parte a grupului Microsoft.

AMD a mai anunţat luni şi planuri de a concura alte companii în afară de Intel. Compania a anunţat un cip numit MI200, care esteun accelerator care are rolul să efectueze mai rapid sarcini precum învăţarea maşinilor şi inteligenţa artificială.

Noul cip al AMD va concura cipul A100 al Nvidia care, alături de alte cipuri destinate să accelereze inteligenţa artificială, a contribuit la ascensiunea Nvidia pe poziţia de cea mai valoroasă companie producătoare de semiconductori listată la bursă.

AMD a anunţat că Oak Ridge National Laboratory din Tennessee va utiliza noul cip în sistemul de supercomputere "Frontier".

De asemenea, AMD dezvoltă şi un nou procesor central numit "Bergamo", pe care îl va livra din prima jumătate a anului 2023.

Ampere Computing, un startup fondat de foşti directori ai Intel, dezvoltă acelaşi tip de procesor, iar în acest an a atras ca clientă compania Oracle, pentru serviciul său cloud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.