Serviciile ruse de securitate FSB au anunţat joi că intenţionează să-l aresteze pe fondatorul şi redactorul-şef al site-ului de investigaţii The Insider, Roman Dobrohotov, pe care-l acuză că a fugit din ţară în mod ”ilegal”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivt FSB, însărcinate cu controlul la frontierele ruse, Roman Dobrohotv a trecut frontiera în Ucraina în noapte de 31 iulie spre 1 august 2021, din satul de frontieră Kolecişatovka, situat în regiunea Voronej din Rusia.

”El a intrat în secret, pe jos, pe teritoriul ucrainean, ocolind puncte de control”, au anunţat FSB, citate de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

În iulie, percheziţii au avut loc la domiciliul lui Roman Dobrohotov şi al părinţilor săi, în legătură cu un dosar de ”defăimare”.

Poliţia i-a confiscat, atunci, paşaportul, ceea ce îl împiedica să călătorească.

”S-a prevăzut să fie înscris pe lista persoanelor căutate în vederea arestării, din cauza unor urmăriri penale angajte împotriva sa”, precizează FSB.

Percheziţii au avut loc joi la domiciliul lui Roman Dobrohotov, unde se aflau soţia şi copiii săi, dar şi în apartamentul părinţilor acestuia, potrivit lui Roman Dobrohotv.

”Percheziţiile au loc în baza unor acuzaţii cu privre la trecerea ilegală a frontierei. Încă o dată, ei confiscă toate telefoanele şi computerele. Acum ei îi vor duce la interogatoriu” pe membrii familiei sale, a scris într-un mesaj postat pe Twitter acest jurnalist în vârstă de 38 de ani.

Site-ul lui Dobrohotov, The Insider, a fost declarat în iulie ”agent străin” de către justiţia rusă, un calificativ controversat, care-l supune unor proceduri administrative greoaie şi îl obligă să-şi anunţe statutul în toate publicaţiile.

Cunoscut prin anchetele sale cu privire la putere, The Insider a făcut dezvăluiri despre presupuse otrăviri ale opozanţilor ruşi Aleksandr Navalnîi şi Vladimir Kara-Murza şi scriitorului Dmitri Bykov.

Roman Dobrohotov participă de mult timp la activităţi ale opoziţei şi apărătorilor drepturilor.

Autorităţile ruse au crescut neîncetat presiunile asupra presei independente şi opoziţiei, în ultimele luni, şi le-a clasat pe mai multe dintre ele drept ”agent străin”.

Acest val de reprimare a vizat, de asemenea, organizaţii nonguvernamentale (ONG).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.