PSD a transmis că a pus presiune luni de zile asupra decidenţilor din Educaţie şi Sănătate, iar Guvernul a acceptat în sfârşit propunerea social-democraţilor de a se renunţa la închiderea unităţilor de învăţământ în funcţie de rata de incidenţă şi de a asigura, în schimb, testarea periodică a elevilor pentru a preveni apariţia focarelor COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Marţi, la audierea conducerii DSP Bucureşti în Comisia pentru Sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, reprezentantul PSD, dr. Alexandru Rafila, a arătat că pragul de incidenţă de 6 la mie pentru închiderea şcolilor este doar o convenţie arbitrară, care nu poate justifica închiderea şcolilor în care nu există niciun caz de COVID-19”, arată PSD, într-un comunicatul de presă.

Conform sursei citate, social-democraţii consideră că Guvernul are obligaţia de a implementa rapid, ceea ce nu a făcut în vacanţa de vară, respectiv să organizeze testarea periodică în şcoli, inclusiv prin utilizarea testelor COVID-19 non-invazive, care, chiar dacă nu sunt încă omologate la nivelul Uniunii Europene, sunt folosite pe scară largă de multe state membre pentru testarea frecventă a elevilor.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că şcolile ar putea rămâne deschise şi după ce pragul de infectare depăşeşte 6 la mie, dar vor fi introduse teste cu salivă în şcoli. Autorităţile nu au stabilit încă exact cum vor fi acestea utilizate şi dacă testarea va fi obligatorie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinţilor pentru folosirea în şcoli a testelor cu probe din salivă în scopul identificării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

„Nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă”, afirmă ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.