Şeful juntei birmane, Min Aung Hlaing, aflat la putere după lovitura de stat de la 1 februarie împotriva lui Aung San Suu Kyi, a promis organizarea unor alegeri ”până în august 2023”, într-un discurs pe care l-a susţinut duminică pentru a marca şase luni de la puci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acţionăm pentru a stabili un sistem multipartit democratic”, dă asigurări comandantul armatei, care se angajează din nou să organizeze un scrutin.

La 26 iulie, junta a anulat rezultatul alegerilor legislative din noiembrie 2020, în care Liga Naţională a Democraţiei (LND) a lui Aung San Suu Kyi a obţinut o victorie masivă, şi a dat asigurări că a descoperit peste 11 milioane de fraude, acuzaţii dezminţite de LND:

”Voturile au fost pătate de LND, care a abuzat de puterea sa executivă în mod nepotrivit”, a subliniat duminică Min Aung Hlaing.

Înainte de puci, generalul era deja un paria în capitalele din Occident, din cauza reprimării sângeroase de către oamenii săi a minorităţii musulmane rohingya.

El este vizat de noi sancţiuni, în urma lovturii de stat.

”Promit să lupt împotriva acestei dictaturi cât timp voi trăi”, ”nu vom îngenunchea sub bocancii militarilor”, au scris pe reţele de socializare, duminică, la şase luni de la puci, tineri opozanţi.

La Kaley (vest), locuitori au mărşăluit cu banderole cu mesaje care aduc un omagiu numeroşilor deţinuţi politici. ”Sloganurile deţinuţilor (politici) sunt forţa revoluţiei”, scrie pe o banderolă.

Însă majoritatea birmanilor rămân închişi în casă, îngroziţi de violenţa forţelor de securitate şi de un val de covid-19.

Regatul Unit a avertizat ONU că jumătate din populaţie - aprocimativ 27 de milioane de oameni - ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus în următoarele două săptămâni şi a tras un semna de alarmă cu privire la o situaţie ”disperată”.

În pofida haosului politic, economic şi sanitar, junta îşi continuă represiunea, pentru a pune căluş opoziţiei.

În aceste şase luni de la puci, 940 de civili au fost ucişi prin împuşcare - inclusiv 75 de minori -, sute de oameni au fost daţi dispăruţi, iar peste 5.400 se află după gratii, potrivit unui ONG.

Aung San Suu Kyi, în vârsră de 76 de ani, se află de şapte luni în arst la domiciliu.

Inculpată de multiple infracţiuni - între altele import ilegal de walkie-talkie, nerespectarea restricţiilor legate de epidemia covid-19, corupţie, răzvrătire -, ea riscă mulţi ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.