Raportorul Special ONU pentru Myanmar Tom Andrews a acuzat miercuri junta, care a preluat puterea la 1 februarie printr-o lovitură de stat, că a comis ”crime împotriva umanităţii” şi îndeamnă comunitatea internaţională să pună capăt ”coşmarului” prin intermediul unor sancţiuni care să reducă veniturile membrilor juntei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tom Andrews a denunţat, în Consiliul Drepturilor Omului atât ”atacuri generalizate şi sistematice ale juntei împotriva populaţiei în Myanmar, care sunt crime împotriva umanităţii”, cât şi ”incapacitatea comunităţii internaţionale de a face ceea ce trebuie pentru a pune capăt acestui lucru”.

”Unii locuitori ai Mynamarului şi-au pierdut speranţa de a primi susţinerea comunităţii internaţionale şi caută să se apere formând forţe de apărare şi comiţând acte de sabotaj, iar alţii auluat drept ţinte colaboratori şi reprezentanţi ai juntei”, avertizează acest expert independent, mandatat de Consiliu.

Înaltul Reprezenant ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a apreciat marţi că evoluţia situaţiei politice în această ţară este ”catastrofală” şi reprezintă o ameninţare la adresa regiunii.

Potrivit ONU, peste 900 de persoane au fost ucise, alte aproximativ 200.000 au fost nevoite să fugă de acasă în urma unor raduri militare în cartiere şi sate, iar alte mii de birmani au fugit în ţări vecine.

Cel puţin 5.200 de persoane au fost arestate, inclusiv peste 90 de jurnalişti, iar opt publicaţiimari de presă au fost închise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.