Fosta conducătoare birmană Aung San Suu Kyi, îndepărtată de la putere printr-o lovitură de stat militară, a fost inculpată cu privire la corupţie, acuzată de juntă de faptul că a luat mită peste o jumătate de milion de dolari şi 11 kilograme de aur, potrivit ediţiei de joi a ziarului oficial The Global New Light of Myanmar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fosta şefă a Guvernului este acuzată de faptul că a primit ”600.000 de dolari şi 11 kilograme de aur” ca mită de la fostul ministru însărcinat cu regiunea Yangon Phyo Min Thein, şi de faptul că a abuzat de autoritatea sa pentru a închiria în condiţii avantajoase terenuri fundaţiei caritative Daw Khin Kyi, pe care o conduce.

Aung San Suu Kyi, arestată la 1 februarie şi plasată în arest la domiciliu, este deja inculpată cu privire la alte şase capete de acuzare, care merg de la deţinere ilegală de walkie-talkie şi până la încălcarea unei legi a secretului de stat.

Ea este ”vinovată de faptul că a comis fapte de corupţie prin folosirea rangului său. Ea a fost inculpată în virtutea articolului 55 al legii anticorupţie”, scrie ziarul.

Aung San Suu Kyi riscă până la 15 ani de închisoare cu privire la acuzaţiile formulate în baza acestei legi.

”Aceste acuzaţii sunt absurde”, a denunţat unul dintre avocaţii săi, Khin Maung Zaw. În opinia sa, scopul acstora este ”să  o ţină departe de scena politică şi să-i murdărească imaginea”.

”Regimurile militare succesive din Myanmar au vrut mereu să pozeze în luptătoare împotriva corupţiei împotriva opozanţilor”, denunţă analistul Richard Horsey de la centrul de analiză International Crisis Group (ICG).

Aung San Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, poate fi scoasă din viaţa politică şi riscă ani grei de închisoare în cazul în care este găsită vinovată.

Junta birmană strânge neîncetat laţul judiciar împotriva fostei conducătoare, ”sănătoasă” potrivit avocaţilor săi, în pofida izolării.

Două procese sunt prevăzute la Naypyidaw, iar primul urmează să începă la 14 iunie. Ea ar putea să compară apoi la Yangon în partea dosarului cu privire la încălcarea secretului de stat.

Junta şi-a justificat puciul prin fraude ”uriaşe” în alegerile legislative din noiembrie 2020, în care Partidul Liga Naţională a Democraţiei (LND) al lui Aung San Suu Kyi a obţinut o victorie zdrobitoare.

Generalii birmani ameninţă să dizolve această formaţiune.

O decizie în acest sens ar putea fi anunţată în curând de către Comisia Electorală, apropiată regimului militar, care a anunţat că aproape că a încheiat o anchetă.

Manifestaţii aproape zilnice, o paralizie a economiei prin greve şi o intensificare a confruntărilor armate între armată şi facţiuni rebele au loc în Myanmar de la puciul de la 1 februarie care a pus capăt uneiperioade de democratizare de zece ani.

Contestarea juntei este reprimată în sânge de către forţele de securitate, care au ucis în ultimele luni aproape 860 de civili, inclusiv femei şi copii, potrivit Asociaţiei Asistenţei Deţinuţilor Politici (AAPP).

Aproape 5.000 de persoane au fost plasate în detenţie, iar ONG-uri denunţă execuţii extrajudiciare, tortură şi violenţe împotriva femeilor.

Aceste atrocităţi au determinat numeroşi opozanţi ai juntei să formeze o ”Forţă de Apărarea Poporului” (PDF), alcătuită din civili, care răspund forţelor de securitate cu armament artizanal. Însă aceste miliţii cetăţeneşti întâmpină dificultăţi în faţa armatei, dotată cu mijloace foarte importante.

Aung San Suu Kyi s-a aflat deja peste 15 ani în arest la domiciliu, în timpul precedentelor dictaturi militare, după care a fost eliberată în 2010 şi a preluat, cinci mai târziu, conducerea ţării.

După ce a fost considerată mult timp un simbol al democraţiei şi comparată cu Nelson Mandela, Gandhi sau Martin Luther King, imaginea sa s-a deteriorat în mod considerabil în ultimii ani, din cauza dramei minorităţii musulmane rohingya, nevoiţi să fugă în 2017, cu sutele de mii, din faţa atrocităţilor armatei şi să se refugieze în Bangladeshul vecin

Faptul că a redevenit o deţinută politică şi procesele care o ameninţă i-ar putea schimba situaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.