2020 a fost unul dintre cei mai tulburi ani în vânzările de dispozitive mobile. Nu numai că pandemia a afectat producătorii de telefoane, la fel ca alte industrii, în Europa, dar şi diferitele veto-uri ale SUA asupra Huawei au schimbat situaţia în ultimele luni. Ceea ce acum doi ani a fost cântecul de sirenă pentru Huawei, acum sunt trâmbiţele judecăţii finale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este evident că piaţa europeană de telefonie a încetinit în special în 2020 din cauza diferitelor lockdown-uri şi restricţii impuse pe continent de creşterea cazurilor de Covid-19. În ansamblu, anul trecut a fost o perioadă oribilă de 12 luni pentru industrie, vânzările generale fiind în scădere cu 14% comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, există companii precum Xiaomi şi Oppo care au profitat de ocazie pentru a se consolida pe continent.

Samsung şi Apple rămân în top

Samsung şi Apple rămân stabile în prima şi a doua poziţie, dar niciunul dintre ei nu a reuşit să profite de golul pe care Huawei l-a lăsat pe piaţă. Dacă marca chineză a vândut puţin peste 40 de milioane de unităţi în Europa în 2019, această cifră a scăzut cu aproape jumătate în 2020, reducându-şi vânzările cu 43% în principalele ţări ale continentului.

Cauţi telefoane ieftine? Începe căutarea aici!

Apple a pierdut, de asemenea, 1%, în timp ce Samsung a scăzut cu 12%, dar cel puţin aceste două mărci continuă să conducă confortabil vânzările de dispozitive mobile în Europa. Samsung încheie anul 2020 ca cel mai mare producător de smartphone-uri din Europa, iar lansarea primei linii 5G de la Apple îl ajută să rămână în luptă.

Xiaomi şi OPPO în căutarea succesului avut de Huawei

Cifrele proaste de vânzări ale Huawei sunt exploatate, cum era de aşteptat, de Xiaomi , marele câştigător în 2020. Profitând de situaţie, Xiaomi este acum al treilea cel mai mare producator de telefoane din regiune. Marca aproape şi-a dublat cota de livrare din 2019, cu vânzări puternice în vestul Europei, cu precădere în Spania şi Italia, potrivit Counterpoint. Acest lucru, combinat cu vânzările slabe ale Huawei, a făcut-o să ajungă pe locul trei, retrogradând Huawei pe locul patru, reducându-şi cota de piaţă de la 19% în 2019 la 12% în 2020.

Descoperă ofertele de telefoane de la eMAG

Grupul BBK, care reuneşte telefoanele mobile OPPO, OnePlus şi Realme, se bucură, de asemenea, de o creştere excelentă. OPPO are o creştere de 82% a livrărilor în 2020 comparativ cu 2019, care şi-a mărit cota de piaţă la 4% în 2020, ocupând locul 5. Acestea sunt urmate de OnePlus, cu o creştere de 5% şi Realme, cu o creştere spectaculoasă de 1083% în ultimul an. Aceasta înseamnă că marca vinde telefoane mobile de aproape unsprezece ori mai mult faţă de 2019, anul în care a aterizat în Europa.

Şi acum?

În timp ce industria se aşteaptă ca Huawei să continue să scadă, cu excepţia cazului în care HarmonyOS este un succes, este de imaginat că Samsung rămâne pe primul loc recuperând cifre mai pozitive datorită vânzărilor bune pe care le au S21-urile. Apple nu ar trebui să aibă probleme să rămână pe locul al doilea, păstrând Xiaomi încă departe în ciuda creşterii sale uriaşe.

Huawei îşi menţine o cotă de piaţă de 14%, departe de cea de 4% a OPPO, deci nu credem că va pierde acest loc. Cu toate acestea, creşterea brutală a Realme ar putea face ca marca să depăşească OnePlus, deoarece anul acesta abia sunt separate de 600.000 de unităţi în Europa.

Marii producători au acum alte probleme, dincolo de scăderea vânzărilor din 2020. Criza de semiconductori de pe piaţă îi obligă pe marii producători să schimbe strategii, să revizuiască predicţii şi - în unele cazuri extreme - să anuleze lansări programate. E cazul Samsung, care în acest an nu va lansa niciun telefon din gama Note.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.