Kuwaitul a recuperat opt tone de arhive care au fost jefuite de către armata irakiană a fostului dictator Saddam Hussein în cele şapte luni de ocupaţie a acestei ţări petroliere de la Golful Persic, în 1990-1991, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre cel de-al treilea lot de arhive predat Kuwaitului, începând din 2019, potrivit unui oficial kuwaitian şi unuia irakian.

Arhivele predate duminică ”aparţin, între altele Universităţii din Kuwait şi Ministerului kuwaitian al Informaţiilor”, a declarat pentru presă un oficial de rang înalt de la Ministerul de Externe, Nasser al-Hayne.

Un reprezentant al Ministerului irakian de Externe, Gahtane al-Janabi, a anunţat că Kuwaitul a transmis recent Irakului o listă a arhivelor jefuite.

Armata lui Saddam Hussein a invadat Kuwaitul la 2 august 1990 şi a fost dată afară din această ţară la sfârşitul lui februarie 1991 de către o coaliţie militară condusă de către Statele Unite.

Cele două ţări au avut nevoie de 20 de ani pentru a-şi normaliza relaţiile, iar ONU a ridicat sancţiunile impuse Irakului abia în 2020, la şapte ani după moartea lui Saddam Hussein, îndepărtat de la putere în 2003.

În 30 de ani, Irakul a plătit Kuwaitului compensaţii în valoare de 51 de miliarde de dolari.

Însă cele două ţări nu şi-au delimitat definitiv frontierele maritime, iar dosarul kuwaitienilor daţi dispăruţi rămâne deschis în cortinuare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.