Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat joi că în localităţile în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, în weekend - vineri, sâmbătă, duminică - circulaţia este permisă doar până la ora 20.00. Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi până la ora 20.00 toată săptămâna. Magazinele se vor închide la ora 18:00. ”Să nu vă aşteptaţi că vom avea un poliţist în fiecare magazin şi pe cineva de la DSP, dar asta nu înseamnă că nu va apărea cineva care să verifice dacă sunt respectate regulile!”, a declarat Arafat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Măsurile care au fost adoptate în urma şedinţei de joi a Guvernului sunt următoarele: 
- Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia - unde incidenţa este peste 4 la mie în ultimele 14 zile - în timpul week-endului vineri, sâmbătă, duminică circulaţia să fie permisă doar până la ora 20.00. La operatorii economici activitatea să fie redusă până la ora 18.00. Revenirea asupra acestor măsuri se face când se revine sub 3,5 la mie. 
- Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici funcţionează până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 7 la mie. 
Pentru noaptea de 27.03 – 28.03, măsura va fi limitată sau mai biebbine extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa la oficierile religioase pentru sărbătoarea Pesah.
Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulaţia persoanelor în intervalul 20.00 – 02.00 pentru deplasarea la slujbele religioase ocazionate cu Paştele catolic.
”S-a discutat şi de 1 mai – 2 mai, Paştele ortodox, care şi atunci vor fi stabilite ore de participare, însă nu va apărea în hotărârea de Guvern acest lucru pentru că actuala hotărâre de Guvern e actuală până în 14 aprilie, şi Paştele ortodox e la începutul lui mai şi va apărea reglementarea în următoarea prelungire a stării de alertă”, precizat Arafat.
Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată când se depăşeşte rata de 4 la mie şi se va reveni când scade sub 3,5 la mie. 
A fost actualizată şi lista ţărilor pentru carem la întoarcerea în România, este necesară carantina, iar Marea Britanie nu se mai află pe această listă.
”Deci se va putea călători spre Marea Britanie fără carantină dinspre România”, a conchis Arafat.
 
HOTĂRÂREA CNSU POATE FI CONSULTATĂ AICI
 
UPDATE - Arafat despre terase şi modul în care sunt definite: Orice perete e perete
” Terasele, aici a fost o discuţie lungă şi a fost stabilită clar modalitatea în care definim o terasă şi se aplică prevederile din Legea fumatului, spaţiul închis e cel care are un acoperiş şi mai mult decât un perete. Este greşit. Am ridicat aceste probleme. Peretele, că este din plexiglas, că e din beton, din momentul în care nu circulă aerul, înseamnă că e spaţiul închis. Orice perete e perete”, a afirmat Arafat.
 
UPDATE - Arafat, despre circulaţia în noaptea de Înviere
”A rămas ora 2.00 pentru această perioadă. Normal că se mai poate discuta, dar nu se pune nicio discuţie de a limita participarea la Paşte. Ora 2, 3, 1.30 asta se mai poate discuta când se scrie hotărârea de Guvern, dar nu se spune că lumea nu poate merge la slujbă în noaptea de Înviere”, a precizat şeful DSU.
UPDATE - Explcaţii referitoare la riscul aglomerării magazinelor
”Am menţionat că o să fie un ordin al Ministerului Economiei care va stabili numărul de persoane într-un magazin. Când ai ajuns că la ora 18.00 se închide magazinul, înseamnă că e faza în care toţi agenţii economici trebuie să se gândească la telemuncă. Asta nu înseamnă că noi muncim normal până la 18.00 şi apoi toată lumea e la magazin. Trebuie o adaptare la locul de muncă pentru ca să reducem contactul şi acolo. Atunci poţi desemna ziua – mâine sau poimâine şi ora la care te duci, pe lângă achiziţiile online la domiciliu. Sunt ţări de luni de zile, de exemplu limitarea e de la 18.00, nu de la 20.00 şi în majoritatea localităţilor va fi doar în week-end”, a afirmat Arafat.
 ”Responsabilitatea e în primul rând a fiecăruia dintre noi şi a administratorului magazinului. Să nu vă aşteptaţi că vom avea un poliţist în fiecare magazin şi cineva de la DSP, dar asta nu înseamnă că nu va apărea cineva care să verifice dacă sunt respectate regulile”, a precizat şeful DSU.
UPDATE - Situaţia Timişoarei
”Timişoara când a fost carantinată prima oară era la 7,6 nu la 6 si ceva. În al doilea rând, măsura carantinării nu e doar după incidenţă. Fiecare localitate, DSP, analizează, se propune, sunt mai multe aspecte şi nu cred că e corect să stăm să vedem dacă pe mine m-ai carantinat, pe el de ce nu l-ai carantinat şi cred că fiecare zonă trebuie să meargă după situaţia care e acolo. 
UPDATE - Raed Arafat despre deplasările în afara localităţilor şi declaraţia pe proprie răspundere
Întrebat dacă vor fi interzise deplasările în afara localităţii, Raed Arafat a precizat: ”La acest moment, acest lucru nu a trecut prin CNSU, însă în urma discuţiilor acest punct nu se aplică încă şi nu intră în discuţie interdicţia ieşirii din localitate. La ora 20.00 intră interdicţia ieşirii din localitate, cu excepţia celor care au motive întemeiate. Mâine se publică hotărârea de Guvern şi după aia sunt localităţile care au aceste incidenţe. În mod normal ar trebui să înceapă să se aplice de mâine”.
”Noi stabilim acum nişte reguli unitare pe aceste incidenţe, unde nu vor avea loc discuţii de către un CJSU, se aplică hotărârea de Guvern. Comitetele şi DSP sau mai bine zis INSP în continuare pot propune carantinări de zone în localităţi mai mici. Se va semna ordinul în acest sens, dacă vine propunerea de la DSP, dar dacă e impusă carantina sau nu, aceste măsuri se aplică. Când apare această incidenţă, măsurile se aplică”, a afirmat şeful DSI.
Declaraţia pe proprie răspundere este necesară numai după ora 20.00. Intervalul18.00 până la 20.00 e lăsat timpul ca lumea să se întoarcă acasă de la magazine.
”După ora 20.00 trebuie să ai declaraţia pe propria răspundere să spună unde te duci, în rest se aplică celelalte măsuri care sunt valabile. Şi delivery la domiciliu nu a fost interzis, continua. Tot ce a fost până acum continuă. Acestea sunt doar măsuri suplimentare pe incidenţele pe care le-am prezentat”, a subliniat Raed Arafat.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.