Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a adoptat - cu cinci zile înainte de deschiderea procesului fostului poliţist alb Derek Chauvin, acuzat de uciderea afroamericanului George Floyd - un proiect de reformă profunfă a forţelor de ordine, care nu este sigur că poate trece şi de Senat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul - care poartă numele acestui afroamerican ucis la 25 mai, la Minneapolis, în timpul unei arestări - a fost adoptat în iunie de Camera inferioară a Congresului american, majoritar democrată.

Însă documentul a rămas blocat în Senat, unde republicanii au deţinut majoritatea până în ianuarie.

Aleşi democraţi din Camera Reprezentanţilor l-au reintrodus săptămâna trecută, iar de această dată a fost adoptat cu 220 de voturi la 212.

Un singur republican a votat în favoarea proiectului, iar doii democraţi au votat împotrivă.

Adoptarea proiectului în Senat- în care republicanii îşi păstrează o putere de blocaj - rămâne incertă, mai puţin dacă textul este diluat.

Acest proiect de reformă ”nu va şterge secole de rasism sistemic” în Statele Unite, a subiniat, înainte de adoptarea acestuia preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Însă acesta va fi un ”pas enorm” către ”construirea unei relaţii mai bune, mai sănătoase între poliţie şi comunităţile pe care le respectă”, a subliniat ea.

Proiectul de lege prevede, între altele, o interzicere a imobilizării prin strangulare, o limitare a transferului de echipament militar forţelor de ordine, crearea unui registru naţional al poliţiştilor concediaţi din cauza unor abuzuri.

Textul atacă, de asemenea, larga imunitate de care se bucură poliţiştii în cazul unor urmăriri în civil.

El prevede totodată renunţarea - în cazul infracţiunilor legate de stupefiante - la mandate de percheziţie care le permit agenţilor să intre fără să bată la uşa suspecţilor.

În acest cadru a fost ucisă prin împuşcare, în martie 2020, Breonna Taylor, în apartamentul său. Numele său, între altele, a răsunat în întreaga ţară la mari manifestaţii antirasiste, după uciderea lui George Floyd.

Acest afroamerican în vârstă de 40 de ani a fost ucis prin asfixiere de către poliţistul alb Derek Chauvin, care l-a ţinut imobilizat la pământ, cu genunchiul pe gâtul său, timp de aproape.

Procesul împotriva lui Derek Chauvin, la Minneapolis, este considerat procesul împotriva metodelor folosite de către poliţişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.