Statele Unite îndeamnă din nou Turcia să renunţe la sistemul de rachete de tip S-400 pe care l-a achiziţionat din Rusia, părând să închidă uşa unor negocieri propuse de Ankara prin ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, care a anunţat într-un interviu că Guvernul turc este pregătit să nu folosească S-400, pentru a potoli tensiunile în acest dosar, care afectează relaţiile între cele două state membre NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem deschişi unor negocieri după modelul celui în vigoare cu privire la (sistemul rus antiaerian de tip) S-300, prezent pe Insula Creta, în Grecia”, declara ministrul turc într-un interviu publicat marţi.

Turcia nu a folosit sistemul S-400, însă ea va decide cu privire la acest lucru ”în funcţie de starea ameninţării”, subliniază Hulusi Akar în acest interviu.

În urma unor proteste puternice ale Turciei, Ciprul a renunţat, în 1999, să desfăşoare pe teritoriul său rachete de tip S-300, comandate Rusiei, şi le-a instalat în Creta, în urma unui acord cu Atena.

Întrebat cu privire la această posibilă deschidere diplomatică turcă, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a răspuns că politica Washingtonului în acest dosar ”nu s-a schimbat”.

Sistemul antirachetă de tip ”S-400 rus nu este compatibil cu echipamentul NATO, ameninţă securitatea tehnologiei NATO şi nu este conform angajamentului Turciei ca stat membru NATO”, a subliniat Ned Price.

”Continuăm să îndemnăm Turcia să nu păstreze acest sistem”, a insistat el.

Oficiali americani au minimalizat paralela cu sistemul antiaerian de tip S-300 şi apreciază că S-400 este un sistem mult mai sofisticat.

Washingtonul a interzis în decembrie atribuirea oricărui permis de export de armament SSB - agenţia guvernamentală turcă însărcinată cu achiziţia de echipament militar -, pentru a pedepsi astfel Ankara cu privire la achiziţionarea sistemului rus S-400.

Înainte de aceste sancţiuni, Statele Unite au suspendat participarea Turciei la programul producţiei avionului de război american de ultimul răcnet de tip F-35, apreciind că sistemul rusesc de tip S-400 ar putea pătrunde secretele tehnologice ale acestuia.

Cu toate acestea, apreciază unii observatori, lăsarea deoparte a rachetelor ruseţti de către Turcia ar putea să satisfacă solicitările americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.