Justiţia rusă a condamnat marţi la 15 ani de închisoare o fostă conducătoare a unei întreprinderi din sectorul energetic, Karina Ţurkan, acuzată de faptul că a furnizat informaţii confidenţiale Republicii Moldova, un proces denunţat de către principala organizaţie de apărarea drepturlor omului din Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Karina Ţurkan, care făcea parte din Consiliul de conducere al firmei ruseşti Inter RAO, specializată în electricitate, a fost arestată în 2018 şi acuzată de faptul că a furnizat, în 2015, serviciilor moldoveneşti de informaţii documente care detaliau furnizarea de energie rusească Ucrainei, inclusiv teritoriilor separatiste care nu se află sub controlul Kievului.

Tribunalul Municipal Moscova a condamnat-o pe Ţurkan, în vârstă de 46 de ani, cu cetţenie rusă, dar născută în Republica Moldova, la 15 ani de închisoare, în urma unui proces cu uşile închise.

De asemeena, suma de 656 de milioane de ruble ruseşti (aproximativ 7,3 milioane de euro), aparţinând lui Karina Ţurkan, a fost confiscată şi vărsată la bugetul de stat.

Acest verdict este ultimul dintr-o lungă serie de procese cu privire la procese de ”spionaj” şi ”înaltă traădare” în Rusia, în ultimii ani, cazuri denunţate de către organizaţii de apărarea drepturilor omului drept fabricate piesă cu piesă.

Avocatul lui Karina Ţurkan, Ivan Pavlov, a declarat agenţiilor ruse de presă că clienta sa intenţionează să facă apel.

Principala organizaţie rusă de apărarea drepturilor omului - Memorial - a prezentat-o, în octombrie, pe Ţurkan drept o ”deţinută politică” şi a apreciat că procesul său face parte dintr-un efort al autorităţilor de a ”menţine o imagine a Rusiei de fortăreaţă asediată de către inamici”.

”Dosarul Ţurkan este legat în mod direct de conflictul din estul Ucrainei”, unde Moscova susţine din 2014 separatişti proruşi împotriva forţelor Kievului, denunţa Memorial.

În iulie, serviciile ruse de securitate FSB l-au arestat pe Ivan Safronov, un fost jurnalist cunoscut, specializat în probleme de apărare şi care ocupa de puţin timp un post de consilier la Ageniţia rusă spaţială Roskosmos.

Acuzat de faptul că a furnizat informaţii confidenţiale seviciilor cehe de informaţii, Safronov îşi clamează nevinovăţia, iar colegii săi denunţă o răzbunare FSB cu privire la activitatea sa de jurnalist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.