Echipa lui Aleksei Navalnîi dezvăluie de Crăciun o anchetă care vizează o apropiată a opozantului rus, din cauza unor ”ameninţări” la adresa unui presupus agent FSB pe care criticul Kremlinului îl acuză că a participat la otrăvirea sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta - cu privire la ”violarea domiciliului” şi ”ameninţări” - o vizează pe Luibov Sobol, care s-adus luni acasă la presupusul agent FSB pe care Navalnîi susţine că l-a prins într-o capcană la telefon şi l-a făcut să mărturisească tentativa de asasinat care l-a vizat, a anunţat pe Twitter directorul Fondului luptei împotriva corupţiei (RBK), organizaţia lui Navalnîi, Ivan Jdanov.

Această infracţiune este pedepsită în Rusia cu până la doi ani de închisoare.

Potrivit anturajului acesteia, poliţia rusă a arestat-o vineri pe Luibov Sobol la domiciliul acesteia, la Moscova, şi a escortat-o apoi la sediul Comitetului rus de anchetă - un puternic organ însărcinat cu principalele investigaţii penale în Rusia.

”Este poliţia”, spune Sobol într-o înregistrare video în apartamentul său, în care filmează uşa pe cale să fie spartă.

O înregistrare video a unei camere de supraveghere din afara partamentului surprinde oameni care poartă căşti şi cagule pe palier, care ”neutralizează” camera cu o bandă adezivă.

Aleksei Navalnîi a publicatluni o înregistrare video a unei conversaţii pe care o poartă la telefon cu un presupus membru FSB, Konstantin Kudriaţev, în care acesta din urmă, crezând că stă de vorbă cu un oficial din cadrul serviciilor de informaţii, explică faptul că serviciile ruse de securitate FSB l-au otrăvit într-adevăr pe opozant.

Autorităţile au catalogat această conversaţie drept o ”falsificare”, însă nu au dezminţit faptul că interlocutorul opozantului este un agent FSB şi nici că acesta este un membru al echipei însărcinate cu filarea lui Navalnîi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut, în conferinţa sa anuală de presă, că Navalnîi era supravegheat, după publicarea unei anchete de presă în care opt agenţi secreţi - inclusiv specialişti în armament chimic - sunt acuzaţi că l-au filat ani de zile pe opozant. Între ei se află şi Kudriaţev.

Trei laboratoare europene au conchis că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic dezvoltat în scopuri militare în perioada sovietică - noviciok.

O avocată, Sobol, o aliată apropiată a lui Navalnîi, s-a dus luni în faţa imobilului în care locuieşte presupus agent, a anunţat ea.

Ea a difuzat adresa respectivă pe Internet, iar numeroşi jurnalişti au venit atunci la faţa locului.

Poliţia antirevoltă a fost desfăşurată şi a arestat-o până la urmă pe tânără, în urma unei plângeri a lui Konstantin Kudriaţev.

Aleksei Navalnîi acuză că a fost otrăvit la 20 august din ordinul Kremlinului.

Rusia subliniază însă că nu există vreo probă care să arate că opozantul a fost victima unei infracţiuni penale, în pofida faptului că i s-a făcut rău la bordul unui avion în Siberia, că a intrat în comă şi a rezultatelor laboratoarelor europene care stabilesc că a fost otrăvit cu noviciok.

Moscova a denunţat, în varii versiuni, un complot occidental, un complot al opozantului şi a pus în discuţie igiena acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.