Opozantul rus Aleksei Navalnîi susţine că şi-a falsificat numărul de telefon, s-a dat drept un asistent al secretarului Consiliului rus de Securitate şi l-a prins astfel într-o capcană pe un agent din cadrul serviciilor ruse de securitate FSB, de la care a obţinut dezvăluiri cu privire la otrăvirea sa în vară, în Siberia, pe care le-a postat pe blog, denunţate drept o ”falsificare” de către FSB, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest inamic jurat al Kremlinului - care a publicat pe blogul său conversaţia - precizează că şi-a ”deghizat” numărul de telefon şi s-aprezentat ca fiind un asistent al secretarului Consiliului rus al Securităţii Nikolai Patruşev, un apropiat al lui Vladimir Putin.

El l-ar fi făcut astfel pe interlocutorul său, Konstantin Kudriaţev, pe care-l prezintă ca fiind un expert în armament chimic din cadrul FSB, să creadă că are nevoie de mărturia sa pentru a întocmi un raport despre tentaiva asasinării sale.

Ezitant la început, agentul - care nu ar fi participat la otrăvire, ci la distrugerea ulteroară a probelor - a sfârşit prin a discuta cu Navalnî 45 de minute la telefon.

El apreciază că opozantul a supravieţuit mulţumită pilotului avionului la bordul căruia se afla după ce i s-a făcut rău şi membrilor personalului medical de la serviul de urgenţă, care l-au preluat în grijă în Siberia.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se întorcea de la Tomsk, în Siberia, la Moscova.

Comandantul de bord a hotărât să aterizeze de urgenţă la Omsk, pentru a permite preluarea opozantului, la 20 august.

”Dacă ar fi zburat încă un pic şi nu ar fi aterizat brusc, poate că totul s-ar fi desfăşurat altfel”, declară bărbatul pe care Navalnîi îl prezintă drept Kudriaţev, potrivit unei înregistrări audio şi unei înregistrări video, difuzate de Navalnîi.

Apoi, personalul de la urgenţe ”au văzut în ce stare se afla şi i-au injectat vreun antidot”, continuă aceeaşi voce.

În mai multe rânduri, bărbatul spune că nu poate vorbi ”la telefon”, după care prezintă, până la urmă, detalii, precizând, de exemplu, că otrava a fost plasată pe lenjeria intimă a lui Navalnîi.

Principalul opozant al regimului lui Vladimir Putin nu prezintă nicio probă cu privire la identitatea interlocutorului său. El afirmă pe blog că ”orice expertiză vocală va demonstra că este vorba într-adevăr” de Kudriaţev.

El spune că a obţinut numărul de telefon al agentului de pe site-ul englez de investigaţii Bellingcat, care a publicat săptămâna trecută, împreună cu site-ul rus The Intercept revista germană der Spiegel şi CNN, o anchetă în care identifică opt agenţi FSB - inclusiv pe Kudriaţev - despre care afirmă că au fost implicaţi într-un filaj al opozantului de ani de zile.

Navalnîi precizează că i-a sunat şi pe ceilalţi şapte agenţi, dar aceştia au închis.

Întrebat despre aceste dezvăluiri, preşedintele rus Vladimir Putin a răspuns că Aleksei navalnîi este supravegheat, dar a dezminţit orice otrăvire.

Moscova susţine că agentul neurotoxic de tip noviciok detectat de laboratoare occidentale după spitalizarea opozanrtului rus în Germania nu era prezentă în organismul acestuia pe când se afla în Rusia.

”Înregistrare video a (acestei) convorbiri telefonice este o falsificare”, a reacţionat într-un comunicat FSB, citat de agenţiile ruse de presă.

Această ”pretinsă anchetă” constituie ”o provocare planificată”, care nu ar fi fost posibilă ”fără susţinerea tehnică şi organizaţională a serviciilor speciale străine”, subliniază FSB.

Moscova a negat mereu că se face vinovată de otrăvirea lui Navalnîi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.