Rusiei să pună capăt ”ocupaţiei temporare” a Peninsulei ucrainene Crimeea, pe care a Moscova a anexat-o în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezoluţia - care vizează militarizarea Crimeei, a Sevastopolului şi a unor părţie ale mărilor Neagră şi Azov - a fost adoptată luni de 63 de ţări. Alte 17 ţări au votat împotriva rezoluţiei, iar 62 s-au abţinut.

Acest text nu are o valoare constrângătoare, însă are o valoare politică.

El a fost supus la vot în urma iniţiativei a 40 de ţări - europene (Regatul Unit, Germania, Franţa, ţările baltice), Statele Unite, Australia, Canada şi Turcia.

În rezoluţie, Rusia, ”ca putere de ocupaţie”, este îndemnată ”să-şi retragă imediat, complet şi fără condiţii forţele militare din Crimeea şi să pună capăt de îndată ocupaţiei temporare a teritoriului Ucrainei”.

În contextul unei ”destabilizări continue a Crimeei, din cauza transferului Rusiei al unor sisteme avansate de armament, inclusiv a unor aeronave şi rachete cu capacitate nucleară, armament, muniţie şi personal militar pe teritoriul Ucrainei”, semnatarii îndeamnă totodată Moscova ”să pună capăt acestor activităţifără întârziere”.

Războiul între combatanţi susţinuţi de Rusia şi trupe ucrainene s-a soldat cu peste 13.000 de morţi din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, iar forţe proruse au întors armele împotriva Kievului.

În Consiliul de Securitate al ONU tensiunile între Rusia şi Occident cu privire la acest conflict sunt puternice - arată o reuniune informală a Consiliului, organizată săptămâna trecută de către Moscova şi care viza Acordurle de a Minsk din 2015 între Ucraina şi Rusia, mediate de Germania şi Franţa.

Berlinul şi Parisul au boicotat această sesiune şi au înfuriat Moscova. Capitalele europene au catalogat această întâlnire  drept o tribună internaţională oferită separatiştilor din regiunea ucraineană Donbas (est), în contextul în care mai mulţi separatişti au fost invitaţi să se exprime la acest eveniment.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.