Garda de Coastă foloseşte o dronă care supraveghează frontiera maritimă, pentru a preveni şi combate migraţia ilegală, a monitoriza activităţile de pescuit şi ariile protejate, a identifica poluarea de către nave şi a căuta persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poliţia de Frontieră a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că foloseşte sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanţă a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncţională zonei de coastă de la Marea Neagră. 
 
Acest proiect, demarat în luna august a acestui an, este furnizat şi finanţat în totalitate de Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) şi este utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv identificarea poluării maritime, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor şi operaţiunile de căutare şi salvare.
 
"Acest nou şi modern concept este unul de tip integrat care constă în operarea de la bordul navei Poliţiei de Frontieră Ştefan cel Mare a unei drone de mici dimensiuni, tip UAS – Unmanned Aerial System, cu capabilităţi de filmare pe timp de zi şi de noapte, de către piloţi specializaţi din cadrul companiei Nordic Unmanned A.S. Astfel, datele colectate de la zboruri sunt transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenţiei Europene pentru Siguranţă Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicaţii prin satelit, dedicat în acest scop”, se arată în comunicat.
 
Sursa citată a precizat că zborurile au loc în zona de competenţă a României, de la Marea Neagră, şi sunt folosite în mai multe scopuri, inclusiv supravegherea frontierei maritime, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, controlul şi monitorizarea activităţilor de pescuit, identificarea poluării de către nave, monitorizarea ariilor protejate şi căutarea persoanelor dispărute.
 
Operaţiunea actuală se desfăşoară până la sfârşitul anului, iar Poliţia de Frontieră doreşte să extindă serviciul până în 2021.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.