Honduras a devenit în acest weekend cea de-a 50-a ţară care a ratificat tratatul internaţional care interzice armele nucleare, lucru care permite intrarea în vigoare a tratatului peste 90 de zile, îşi exprimă satisfacţia ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eficacitatea acestui text este considerată însă redusă, deoarece ţările care deţin arma nucleară - Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia - nu au semnat textul şi nici ţările suspectate că deţin arma sau care ar căuta să o deţină.

Documentul nu a fost semnat nici de Japonia - singura ţară care a fost bombardată nuclear. ”Nu ne putem împiedica să nu ne îndoim de eficacitatea tratatului, la care ţările nucleare nu se pot asocia”, a justificat duminică ministrul japonez al Apărării Nobuo Kishi.

ELIMINAREA TOTALĂ A ARMELOR NUCLEARE

Pe lista ţărilor care au ratificat tratatul - disponibilă pe site-ul ONU - se află în schimb ţări ca Africa de Sud, Nigeria, Venezuela, Mexic, Thailanda şi mai multe state membre aleUniunii Europene (UE) ca Irlanda, Austria şi Malta.

Campania Internaţională pentru Abolirea Armamentului Nuclear (ICAN) - un ONG laureat cu Premiul Nobel pentru Pace în 2017, a salutat un progres ”istoric”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a salutat ”încunurarea unei mişcări mondiale de atragere a atenţiei asupra consecinţelor imanitare catastrofale a oricărei sfolosiri a armelor nucleare”.

”Eliminarea totală a armelor nucleare” este ”cea mai îaltă prioritate a ONU în domeniul dezarmării” nucleare, a subliniat Guterres .

În afară de dimesniunea simbolică, opozanţii proliferării nucleare speră ca acest tratat să aibă acelaşi impact ca tratatele internaţionale care interzic minele antipersonal şi armele cu submuniţie - şi anume o stigmatizare a deţinerii şi folosirii armamentului nuclear, care să conducă la o schimbare a comportamentului inclusiv în ţările nesemnatare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.