Parchetul General a anunţat, miercuri, trimiterea în judecată a patru persoane pentru evaziune fiscală cu prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. Firmele, administrate de unul dintre inculpaţi, au înregistrat operaţiuni fictive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au încheiat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (22 acte materiale), precum şi trimiterea în judecată a altor trei inculpaţi pentru complicitate la evaziune fiscală”, a transmis, miercuri, Parchetul General.

Potrivit procurorilor, primul inculpat,  în perioada martie 2013 - august 2014, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, respectiv achiziţii fictive de bunuri în valoare totală de 18.327.486,37 lei, diminuându-şi obligaţiile de plată la bugetul de stat cu suma de 3.547.257,35 lei (echivalentul a 796.817,06 euro), reprezentând TVA de plată.

De asemenea, în perioada iulie 2014 - aprilie 2015, în calitate de administrator al altei societăţi comerciale a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, respectiv achiziţii fictive de bunuri în valoare totală de 7.256.740,77 lei, diminuându-şi obligaţiile de plată la bugetul  de stat cu suma de 1.404.530,47 lei (echivalentul a 315.494,71 euro), reprezentând TVA de plată.

”Ceilalţi trei inculpaţi l-au sprijinit în demersurile de diminuare a obligaţiilor fiscale prin punerea la dispoziţie de documente fiscale privind operaţiuni fictive de livrări de mărfuri, respectiv prin încredinţarea  documentelor, ştampilelor şi dispozitivelor necesare accesării serviciului „internet-banking” ale patru societăţi pentru utilizarea acestora la întocmirea de documente fiscale privind operaţiuni fictive de livrări de mărfuri şi la efectuarea de operaţiuni bancare prin care să se asigure beneficiul sumelor rezultate din săvârşirea faptelor”, au precizat procurorii.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Juridică s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 4.975.983,88 lei, cu menţiunea că la această sumă urmează să se calculeze şi obligaţiile fiscale accesorii.

Procurorii precizează că s-a solicitat instanţei de judecată menţinerea măsurilor asigurătorii instituite asupra a 13 terenuri intravilane şi asupra sumelor de bani datorate de debitorii societăţi comerciale.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.