USR a solicitat şi a fost introdus pe ordinea de zi a plenului de marţi al Camerei Deputaţilor de la ora 12.00, proiectul de lege iniţiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu şi Adrian Wiener, care stabileşte cadrul general pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale. Deputaţii ar urma să dea marţi votul decizional pe propunerea legislativă şi, în cazul în care este adoptată, legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Depus în luna mai, proiectul are ca scop creşterea nivelului de siguranţă pentru pacienţii îngrijiţi în unităţile medicale, plecând de realitatea că infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) reprezintă cea mai importantă ameninţare, deoarece are impact negativ asupra evoluţiei stării de sănătate, prelungeşte durata de spitalizare şi creşte costurile înregistrate, a transmis USR, într-un comunicat de presă remis luni News.ro.

„Cu toţii am văzut dezastrul provocat de aceste infecţii în cazul răniţilor de la Colectiv şi mărturiile tulburătoare ale unor cadre medicale care mărturiseau că, în ciuda cifrelor oficiale, mulţi pacienţi fuseseră infectaţi în maximum 48 de ore de la internare. În România, între 2017-2018 s-au raportat în jur de 20.000 de infecţii nosocomiale, dar este, în mod evident, o problemă de subraportare, în condiţiile în care ţara noastră raportează, potrivit statisticilor europene, de 10 ori mai puţine infecţii decât în alte ţări din UE”, mai arată sursa citată.

Printre prevederile proiectului USR:

- Stabilirea necesarului de personal medical pentru prevenirea, diagnosticarea şi îngrijirea eficientă a IAAM, incluzând normarea minimă obligatorie a unităţilor sanitare cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă spitalicească şi boli infecţioase.

- Asigurarea de către spitalele nou construite a unui minimum de 50% din paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duş şi grup sanitar propriu.

- Organizarea în unităţile medicale de spitalizare continuă a unor compartimente/secţii de boli infecţioase pentru izolarea/gruparea şi tratarea pacienţilor cu IAAM.

- Asigurarea continuă a materialelor şi echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauţiile standard şi specifice de către personalul medical, pacienţi şi vizitatori.

- Asigurarea condiţiilor pentru derularea permanentă a activităţii laboratorului de microbiologie din spitale.

- Clarificarea rolului medicilor curanţi, unităţilor medicale, direcţiilor de sănătate publică judeţene şi Institutului Naţional de Sănătate Publică în monitorizarea IAAM.

Pe 2 septembrie, Senatul a votat, în calitate de prim for sesizată, proiectul USR. Partidul condus de Dan Barna face un apel către toate partidele parlamentare ca iniţiativa legislativă să fie adoptată marţi, decizional, şi de Camera Deputaţilor.

„Pacienţii din România au nevoie de această lege, cum are nevoie şi sistemul medical în ansamblul său”, mai argumentează reprezentanţii USR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.