Emmanuel Macron cere trimiterea unei misiuni internaţionale sub egida ONU în regiunea chineză Xinjiang, ”pentru a ţine seama de îngrijorările” comunităţii internaţionale cu privire la situaţia uigurilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Drepturile fundamentale nu sunt o idee occidentală căreia să i te opui drept un amestec străin tuturor celor care o evocă”, a subliniat marţi şeful statului francez în alocuţiunea sa online la Adunarea Generală a ONU.

”Acestea sunt principiile organizaţiei noastre, înscrise în texte pe care statele membre ale (Orgtanizaţiei) Naţiunilor Unite au consimţit liber să le semneze”, a insistat el.

”Acesta este motivul din cauza căruia Franţa a cerut ca o comisie internaţională sub egida ONU să se ducă în Xinjiang pentru a ţine seama de îngrijorările pe care le avem în mod colectiv cu privire la situaţia minorităăţii musulmane uigure”, a adăugat el.

Potrivit unor experţi ONU şi unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, cel puţin un milion de membri ai minorităţii uigure şi altor minorităţi musulmane sunt închişi în centre de internare sau de reeducare în Xinjiang.

Beijingul prezintă aceste instalaţii drept centre de formare menite să eradicheze terorismul şi extremismul şi consideră că problema Xinjiangului este o afacere internă.

Macron a cerut Rusiei sărăspundă ”imediat” cu privire la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a avertizat că Franţa nu acceptă o încălcare a ”liniilor roţii” privind folosirea armamentului chimic.

”Nu vom tolera ca armament chimic să fie folosit în Europa, în Rusia, în Siria”, a avertizat el.

”În numele securităţii colective, reiterez aici că Rusia trebuie săfacă lumină deplin cu privire la tentativa de asasinare a unui opozant politic cu un agent neurotoxic, noviciok”, a acuzat el.

”Această clarificare trebuie să fie rapidă şi fără cusur, pentru că vom impune respectrea liniilor noastre roşii. Iar în acest domeniu Franţa a fost mereu la înălţimea eficienţei liniilor roşii stabilite de când sunt eu preşedintele Republicii”, a spus Macron.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău, la 20 august, la bordul unui avion, din Siberia spre Moscova, şi a fost spitalizat iniţial la Omsk, în Siberia, dupăcare a fost transferat în Germania la 22 august.

El a fost externat miercuri.

Berlinul a anunţat la începutul lui septembrie că examene medicale au arătat că Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, o acuzaţie repinsă de Moscova. Parisul a anunţat la 14 septembrie că împărtăşeşte concluziile germane pe baza propriilor analize.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.