Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a cerut marţi autorităţilor ruse să efectueze o anchetă ”aprofundată, transparentă, independentă şi imparţială” cu privire la ”crime foarte grave” comise împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a ieşit din comă după ce a fost otrăvit în Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Michèle Bachelet avertizează, citată într-un comunicat, că ”negarea necesităţii unei anchete aprofundate, independente, inparţiale şi transparente cu privire la această tentativă de asasinat nu constituie răspunsuri adecvate”

NOVICIOK

Înaltul Comisar ONU subliniază că agenţi neurotoxici şi izotopi radioactivi - precum noviciok, despre care specialişti germani afirmă că au fost folosiţi în otrăvirea lui Navalnîi, şi precum poloniu-210 - sunt substanţe sofisticate, extrem de dificil de procurat.

”Asta ridică numeroase întrebări”, insistă ea.

”De ce să se folosească astfel de substanţe? Cine le foloseşte? Cum le-au obţinuit?”, continuă ea.

Întrebat despre vinovaţi, un purtător de cuvânt al lui Michelle Bachelet, Rupert Colville, a răspuns că ”nu se află în poziţia de a face acuzaţii directe”, într-o conferinţă de presă la ONU, la Geneva.

Guvernul de la Berlin şi alte ţări occidentale arată cu degetul autorităţile ruse.

Noviciok este un agent neurotoxic conceput în epoca sovietică în scopuri militare.

La rândul lor, autorităţile ruse resping orice implicare.

Moscova a denunţat luni tentative ”absurde” de a acuza Rusia.

”Orice încercare de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce i s-a întâmplat (cu Navalnîi) este inacceptabil în ochii noştri”, a respins un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.