Principalul opozant rus al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic de tip noviciok potrivit Berlinului, a ieşit din coma indusă şi urmează să fie decuplat - ”în etape” - de la aparatul de ”vetilaţie”, a anunţat luni Spitalul Charité din capitala germană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navalnîi, spitalizat de la 22 august la Berlin, ”reacţionează atunci când i se vorbeşte”, a anunţat spitalul, în care este nternat de la 22 august.

”Pacientul a fost scos din coma artificială şi este scos din ventilaţia mecanică. El răspunde la stimuli verbali”, a anunţat spitalul pe Twitter.

”Starea sănătăţii (...) i s-a îmbunătăţit”, a subliniat spitalul, unul dintre cele mai reputate în Europa, anunţând, ca în precedentele dăţi, că sechele pe termen lung ”ale acestei otrăviri grave” nu sunt ”de exclus”.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost ”fără echivoc” otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o substanţă concepută în perioada sovietică în scopuri militare şi sfolosită deja împotriva fostului dubliu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în 2018, în Anglia.

Berlinul şi alte ţări occidentale arară cu degetul autorităţile ruse şi le cer să prezinte explicaţii. Rusia respinge aceste acuzaţii..

Această confruntare s-a amplificat duminică, după ce Germania a dat un ultimatum de câteva zile Moscovei pentru a clarifica ”ceea ce s-a întâmplat”.

Aleksei Navalnîi, cunoscut prin anchetele sale anticorupţie vizând elita politică rusă, s-a simţit rău la 20 august şi a fost spitalizat de urgenţă la Omsk, în Siberia, după care a fost evacuat către Berlin, în urma unui conflict între anturajul său şi medicii ruşi care-l îngrijeau.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.