Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall consideră că predecesorul său Tudorel Toader este ”tot atat de vinovat ca şi Iordache şi Dăncilă” de condamnarea României la plata sumei de 3 milioane de euro de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru netranspunerea în termen a directivei privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Ea adaugă că, dacă se tot ”văicăreşte” că nu a fost lăsat să o facă, Toader ar trebui să spună ” clar, cu nume şi prenume, cine, când, unde şi de ce a blocat transpunerea acestei directive”. ”Din punctul meu de vedere statul trebuie sa recupereze suma de 3 milioane de euro exact din buzunarul celor vinovati”, susţine Birchall. Toader o întreabă, în replică, de ce nu a promovat ea ordonanţa pentru transpunerea directivei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ana Birchall afirmă, într-o postare pe Facebook, că ”un domn fost ministru al justiţiei” este ”tot atat de vinovat ca şi Iordache şi Dăncilă, de exemplu, de condamnarea României la plata sumei de 3 milioane de euro, de căre CJUE”, făcând referire la sancţiunea dată ţării noastre pentru netranspunerea la timp în legislaţie a directivei privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului.

”Sincer, nu pot înţelege cum persoane care au ocupat funcţii importante în statul român nu numai că nu îşi asumă cu demnitate şi responsabilitate greşelile făcute dar continuă să manipuleze, cinic şi viclean, opinia publică dând vina pe alţii! NU domnule Tudorel Toader NU aveti nicio scuză! Şi dvs. sunteti vinovat, printre principalii vinovati, pentru ca nu ati luat masurile legale necesare pentru ca această directivă să fie transpusă în termen astfel încât România să NU fie condamnată de CJUE!”, spune Birchall.

Ea adaugă că l-a avertizat pe Tudorel Toader în scris privind riscul ca România să fie condamnată.

”Dacă nu v-au lăsat "altii" cum tot insinuaţi şi vă văicariţi acum spuneţi clar, cu nume şi prenume, cine, când, unde şi de ce a blocat transpunerea acestei directive! Aveţi curaj şi respect pentru românii cinstiţi, care vor contribui din propriul buzunar la plata acestei sume deşi nu au nicio vinăpentru greşelile făcute, voit sau nu, de către cei care aveau în fişa postului astfel de responsabilităţi. Şi dvs. sunteti printre persoanele vinovate, oricât de mult încercaţi să vă extrageţi acum, şmechereşte, din aceasta responsabilitate. Poate va ajuta doamna Dăncilă şi clarifică domnia sa!? Din punctul meu de vedere statul trebuie sa recupereze suma de 3 milioane de euro exact din buzunarul celor vinovati”, susţine Ana Birchall.

Ea menţionează că se ştia din 5 iunie 2015 că trebuie transpusă Directiva 2015/849, termenul fiind 26 iunie 2017. Faza precontencioasa a procedurii de infringment a fost iniţiata de Comisie în iulie 2017, iar CJUE a fost sesizată în august 2018.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în 31 mai 2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern şi a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgenţă. Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, în 24 septembrie 2018 şi de către Camera Deputaţilor în 24 octombrie 2018, iar după reexaminare, a fost adoptat de Senat în 18 martie 2019 şi de Camera Deputaţilor în 26 iunie 2019.

Ulterior, legea a fost promulgată de către preşedintele României, devenind Legea nr. 129/2019.

În replică, Tudorel Toader a scris pe Facebook: ”Cu evlavie, Ana Birchall face matanii la zidul democratiei europene fara sa ne spuna de ce nu a promovat ea OUG pentru transpunerea Directivei privind spalarea banilor!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.