Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, susţine că a verificat toate documentele emise în cazul şantierului din centrul oraşului, în zona vestigiilor cetăţii Tomis, şi spune că nu sunt probleme cu emiterea certificatului de urbanism, a autorizaţiei de construcţie şi nici cu documentaţia privind protejarea monumentelor istorice. El precizează că lucrările pe şantier vor fi reluate după încheierea unui contract de supraveghere arheologică între beneficiar şi Muzeul de Istorie. Prefectul a declarat că fragmentele arheologice excavate de pe şantierul respectiv şi duse pe un câmp nu ar avea valoare însemnată din punct de vedere cultural şi patrimonial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prefectul George Niculescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că la începutul acestei săptămâni a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Cultură, Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, cu arhitectul şef al municipiului Constanţa şi cu directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa.
 
Niculescu a precizat că documentaţia de construire în cazul şantierului de pe bulevardul Tomis a respectat prevederile legale privind protejarea monumentelor istorice.
 
"Vă citesc din răspunsul Direcţiei Judeţene pentru Cultură: că documentaţia pentru construire a respectat prevederile legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice fiind întocmite următoarele studii şi fiind emise următoarele acte administrative. Şi Direcţia Judeţeană înşiră pe o pagină absolut toate rapoartele care au fost întocmite şi toate certificatele care au fost emise în acest sens. În urma cercetării arheologice clădirea propusă cu suprafaţă construită la sol de 410 metri pătraţi a fost amplasată în zona de sud a lotului, lăsând neafectată partea de fundaţii, o suprafaţă de 203 metri situată în partea de nord-vest, cu funcţiunea de terasă amenajată în vederea conservării şi punerii în valoare a vestigiilor arheologice descoperite, este vorba despre zidurile care se văd cu ochiul liber", a afirmat prefectul judeţului Constanţa. 
 
El a menţionat că nu sunt probleme în ceea ce priveşte emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţie. 
 
 
"Nu se văd probleme în ceea ce priveşte reglementarea şi emiterea actelor administrative, adică a certificatului de urbanism şi autorizaţie de construcţie, iar din punct de vedere al primăriei, domnul Sorin Vânturache (arhitectul municipiului - n.r.) m-a asigurat cu toată responsabilitatea şi am spus că îl voi cita în toate poziţiile publice pe care le voi avea, că autorizaţia de construcţie a fost emisă cu respectarea întocmai a avizelor şi a anexelor emise de Ministerul Culturii şi de Direcţia Judeţeană de Cultură. Şi de asemenea autorizaţia de construcţie respectă întocmai indicatorii urbanistici prevăzuţi în PUZ-ul Peninsulei", a explicat Niculescu.
 
El a mai spus că în prezent lucrările la şantierul respectiv sunt oprite întrucât este o anchetă a Poliţiei, dar vor fi reluate doar cu supraveghere arheologică.
 
George Niculescu a afirmat că acest contract va fi semnat de beneficiarul lucrării cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
"Domnul Sorin Colesniuc (directorul muzeului - n.r.) a precizat faptul că arheologii muzeului vor supraveghea lucrările în baza autorizaţiei de supraveghere arheologică, el fiind responsabil ştiinţific, iar domnii Tiberiu Potârniche şi Aurel Mototolea vor face parte din colectiv. Contractul de supraveghere arheologică va fi încheiat cu beneficiarul astfel încât de luni, 3 februarie, să poată începe lucrările de supraveghere arheologică”, a explicat prefectul. 
 
George Niculescu a mai afirmat că fragmentele arheologice excavate şi duse pe un câmp de la marginea oraşului nu ar avea o valoare înseamnată din punct de vedere cultural şi patrimonial. 
 
"Pe latura dinspre Judecătorie şi pe latura dinspre Liceul Mihail Eminescu, specialiştii spun că resturile, fragmentele care au apărut în filmări nu ar putea să provină din zona aceea, ar putea să provină din zona dinspre stradă, dinspre localuri, zonă care a rămas într-o proporţie de un metru necercetată, de la limita proprietăţii până la stradă. De asemenea, am înţeles faptul că fragmentele care au apărut şi care au fost excavate din zona aceea nu reprezintă, din punct de vedere cultural, material sau patrimonial, valoare însemnată”, a mai spus prefectul. 
 
Poliţiştii au început cercetările pentru a verifica modul cum au fost făcute excavările şi cum au fost depozitate materialele arheologice de pe şantierul respectiv.
 
"În urma cercetărilor cu privire la găsirea unor fragmente de obiecte care ar putea avea o anumită valoare arheologică, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 au continuat verificările privind legalitatea activităţilor de excavare şi depozitare a materialelor arheologice, context în care s-a stabilit că nu au fost respectate cerinţele prevăzute în autorizaţia de construire”, precizau reprezentanţii IPJ Constanţa.
 
Din acest motiv, lucrările pe şantierul respectiv au fost oprite temporar, până la finalizarea cercetărilor.
 
"Având în vedere că în şantierul de lucru privind construcţia unui imobil pe terenul situat în municipiul Constanţa există posibilitatea existenţei de materiale arheologice, s-a dispus măsura opririi temporare a executării tuturor lucrărilor până la definitivarea cercetărilor. În cauză, a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, conform Legii 50/1991”, spuneau reprezentanţii IPJ Constanţa.
 
Ei precizau că în autorizaţia de construcţie este prevăzut şi faptul că în cazul în care se găsesc vestigii arheologice pe parcursul săpăturilor, trebuie oprite lucrările şi anunţată Direcţia Judeţeană de Cultură în vederea conservării acestora.
 
Mai multe organizaţii civice au semnalat în urmă cu câteva zile că mai multe camioane au transportat pământ dintr-un şantier aflat în centrul Constanţei, acesta a fost dus pe un câmp la marginea municipiului, iar acolo au fost găsite mai multe obiecte arheologice.
 
De asemenea, organizaţiile respective se opun construirii în zona respectivă, precizând că acolo se află vestigii care vor fi distruse în urma lucrărilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.