OPEC şi aliaţii săi, în frunte cu Rusia, au convenit joi una dintre cele mai mari reduceri ale producţiei de petrol din acest deceniu, pentru a preveni supraoferta, într-un acord care va fi aplicat pe o perioadă neaşteptat de scurtă, în primele trei luni ale anului 2020, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniunea de la Viena a OPEC a început la ora 16:30 GMT. Vineri, reprezentanţii OPEC se vor întâlni cu cei ai Rusiei şi ai altor producători, grup cunoscut sub numele de OPEC+.

Actuala reducere a producţiei de petrol, cu 1,2 milioane de barili pe zi, al cărei scop este susţinerea preţurilor petrolului şi prevenirea acumulării de stocuri, va expira în martie.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a spus că o comisie formată din miniştrii Energiei, inclusiv din Arabia Saudită şi Rusia, a recomandat OPEC+ să suplimenteze reducerea de producţie a petrolului cu 500.000 de barili pe zi. O reducere a producţiei cu 1,7 milioane de barili pe zi ar fi echivalentă cu 1,7% din oferta globală.

”Observăm unele riscuri de ofertă excedentară în primul trimestru, din cauza cererii sezoniere scăzute pentru produse rafinarre şi ţiţei”, a spus Novak.

Acesta a declarat că reducerile vor fi valabile în primul trimestru al anului 2020, o perioadă mai scurtă decât cea sugerată de unii miniştrii din OPEC, care ceruseră prelungirea reducerilor actuale până în iunie sau decembrie 2020, pe fondul temerilor legate de o încetinire a creşterii economiei globale.

OPEC+ a convenit reducerea în mod voluntar a livrărilor de petrol, începând din 2017, pentru a contracara creşterea puternică a producţiei Statelor Unite, care au deveni cel mai mare producător de petrol din lume.

Washingtonul a forţat o reducere chiar mai mare a livrărilor de petrol prin intermediul sancţiunilor impuse Iranului şi Venezuelei, membre ale OPEC, pentru a le limita veniturile obţinute din exporturile de ţiţei.

Anul viitor, producătorii se vor confrunta însă cu o nouă creştere a producţiei Statelor Unite şi a altor ţări din afara OPEC. Respectiv Brazilia şi Norvegia.

”Un dolar mai slab, înbunătăţirea datelor economice şi gestionarea agresivă a producţiei de către OPEC ar trebui să asigure un preţ al petrolului Brent de 60-65 de dolarii pe baril în perioada de sezon mai slab a anului viitor”, a spus Gary Ross, fondator al firmei Black Gold Investors.

Măsurile OPEC au susţinut preţurile în intervalul 50-75 de dolari pe baril, în ultimul an.

Contractele futures pentru petrolul Brent au continuat să crească, la peste 63 de dolari pe baril.

Rusia s-a opus iniţial suplimentării reducerii producţiei. Arabia Saudită are nevoie de preţuri mai mari ale petrolului pentru a susţine veniturile bugetare şi pentru succesul ofertei publice iniţiale a grupului Aramco.

Măsurile OPEC l-au nemulţumit de-a lungul timpului pe preşedintele american Donald Trump, dar în ultimele luni nu s-a mai referit la organizaţie. Acest lucru s-ar putea schimba însă dacă preţurile petrolului şi benzinei ar putea creşte înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.