Consiliul ONU al Drepturilor Omului a decis vineri să înfiinţeze de urgenţă o ”misiune internaţională independentă” însărcinată să ancheteze cu privire la încălcări ale drepturilor omului comise în Venezula începând din 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O rezoluţie în acest sens, propusă de ţările membre ale Grupului de la Lima - alcătuit din ţări latino-americane şi Canada şi susţinut de Uniunea Europeană (UE) - a fost adoptată de către Consiliu, la Geneva, cu 19 voturi la 7 şi 21 de abţineri.

În rezoluţie se cere ca ”misiunea internaţională independentă de stabilire a faptelor” - ai cărei membri urmează să fie numiţi de către preşedintele Consiliului Drepturilor Omului - să fie ”desfăşurată de urgenţă” în Venezuela.

Această misiune urmează să ancheteze ”cu privire la cazuri de execuţii extrajudiciare, dispariţie forţată, detenţie arbitrară, tortură şi alte pedepse sau tratamente crude, inunmane sau degradante care au avut loc din 2014, pentru ca autorii acestora să răspundă deplin pentru faptele lor şi să se facă dreptate victimelor”.

Ambasadorul venezuelean la ONU Jorge Valero a avertizat, înainte de vot, că ţara sa nu intenţionează să coopereze cu această misiune, subliniind că autorităţile de la Caracas au pus pe picioare o ”cooperare tehnică” cu Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.

”Impunerea unor mecanisme de supraveghere suplimentare nu va conta niciodată pe consimţământul ţării mele”, a anunţat el.

Anchetatorii ONU pot însă să lucreze din străinătate, aşa cum au făcut experţi ONU care anchetează cu privire la abuzuri comise în Siria sau Myanmar.

Misiunea urmează să prezinte un raport cu privire la rezultatele activităţii sale în cursul celei de-a 45-a sesiuni a Consiliului, în septembrie 2020.

Ambasadorul britanic Julian Braithwaite a subliniat că este vorba despre o rezoluţie ”proporţionată şi necesară” în faţa abuzurilor comise de ”regimul Maduro”.

Morten Jespersen a declarat, în numele UE, că ”gravitatea încălcărilor drepturilor omului şi desfiinţarea unor instituţii democratice este necesar să fie abordate în mod urgent”.

El şi-a exprimat susţinerea faţă de rezoluţie şi a subliniat că ”singura soluţie durabilă este o soluţie paşnică, democratică şi menită să conducă la alegeri prezidenţiale credibile”.

Venezuela se confruntă cu o profundă criză politică, într-o luptă între preşedintele Nicolas Maduro şi opozantul Juan Guaido, care s-a declarat preşedinte interimar al ţării şi a fost recunoscut ca atare de peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte.

Ea este totodată pradă unei grave crize economice, agravate de un embargo petrolier şi sancţiuni financiare impuse de Washington cu scopul de a-l îndepărta de la putere pe Nicolas Maduro şi este afectată de penurii de hrană şi medicamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.