Postul Trinitas TV este broadcasterul oficial al celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”, care va începe pe 31 august, iar Televiziunea Română, cu statut de partener media principal, va transmite concerte susţinute de mari orchestre ale lumii, interviuri în exclusivitate, ştiri şi ediţii speciale dedicate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Au fost discuţii şi negocieri lungi”, a declarat pentru News.ro un reprezentant al TVR. „Nu s-a pus problema pierderii dreptului de difuzare a concertelor”.

Concertele susţinute de Orchestra Naţională a Franţei, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia, Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam şi Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin vor putea fi urmărite la TVR1, TVR 3 şi TVR HD.

Potrivit unui reprezentant al Artexim, organizator al festivalului, Trinitas TV are statut de broadcaster oficial, însă nu deţine exclusivitate pe transmisiuni.

„TVR a pierdut statutul de coproducător, iar acum este partener media principal. Trinitas TV e broadcaster oficial, dar nu deţine exclusivitate”, a declarat joi pentru News.ro reprezentantul Artexim. El a adăugat că a fost semnat un protocol între cele trei părţi implicate.

În calitate de partener media principal al Festivalului Internaţional George Enescu, Televiziunea Română va transmite, în direct, concerte de referinţă, pe TVR 1, TVR 3 şi TVR HD, şi va difuza, în următoarele grile de programe, înregistrări ale concertelor din festival pentru care au fost acordate drepturi TV.

„Ca de fiecare dată, Televiziunea Română îşi respectă misiunea publică de a duce în casele românilor atmosfera unică a Festivalului «Enescu». Suntem onoraţi să transmitem acest eveniment de anvergură şi să oferim publicului larg muzică de calitate în interpretarea artiştilor invitaţi la eveniment”, a transmis Doina Gradea, preşedinte-director general al TVR, într-un comunicat remis News.ro.

În urmă cu două luni, Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, spunea că Televiziunea Română, cea care a avut calitatea încă de la prima ediţie de coproducător al Festivalului „George Enescu", a pierdut anul acesta drepturile de transmisie a concertelor din cadrul evenimentului în favoarea Trinitas TV.

Câteva zile mai târziu, şase membri ai Consiliului de Administraţie din TVR (Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Nagy Debreczeni Hajnalka, Sorin Ilieşiu, Dan Laze, Cristian Petcu) anunţau: conducerea Televiziunii Române a oferit Festivalului „George Enescu" doar unul dintre cele două care de transmisie HD şi a impus „condiţii de neînţeles”.

TVR nu a oferit News.ro informaţii suplimentare.

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie, în unsprezece oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Bacău, Bârlad, Târgovişte, Satu-Mare şi Piatra Neamţ.

Vor fi susţinute 84 de concerte în Capitală şi 24 în ţară. Ele vor putea fi urmărite prin video-streaming, pe site-ul  festivalenescu.ro. Programul de anul acesta cuprinde 14 opere în concert, trei dintre acestea fiind însoţite de elemente multimedia.

În sălile de concerte din Bucureşti (Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio şi Sala Mică a Palatului), vor urca pe scenă peste 2.500 de muzicieni ai lumii.

Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu” va aduce 34 de premiere, concretizate prin prezenţa a 25 de artişti între care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida, Rene Jacobs, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón, Julia Fischer şi Nobuyuki Tsujii, şi nouă dintre cele mai importante orchestre de nivel mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.