Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno avertizează că Julian Assange şi-a ”reiterat încălcările” acordului cu privire la condiţiile azilului său în Ambasada ecuadoriană la Londra, în care fondatorul WikiLeaks este refugiat de şase ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Domnul Assange şi-a reiterat prea adesea încălcările acordului actual la care noi am ajuns cu el şi cu consilierul său juridic”, a declarat şeful statului într-un interviu acordat unor posturi locale la Guayaquil (sud-vest).

Preşedintele Moreno, care nu a precizat dacă fondatorului WikiLeaks îi va fi retras azilul, a adăugat că ”asta nu înseamnă că nu poate vorbi liber, asta nu înseamnă că nu se poate exprima liber, asta înseamnă că nu poate minţi şi cu atât mai puţin pirata sau intercepta conturi sau telefoane private”.

Quito a denunţat în faţa unui raportor ONU, difuzarea de către site-ul WikiLeaks şi pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook a unor fotografii, înregistrări video şi conversaţii private ale preşedintelui ecuadorian.

Portalul inapapers.org denunţă, în plus, presupuse fapte de corupţie atribuite lui Moreno, care le-a respins şi a afirmat, fără să dea nume, că le cunoaşte originea.

”Noi ştim cine plăteşte asta. Noi o ştim perfect. El este legat de cei care au deturnat miliarde de dolari în cursul deceniului trecut”, a declarat vineri Moreno, referindu-se la predecesorul şi fostul său aliat Rafael Correa (2007-2017).

El a reafirmat marţi că Guvernul continuă ”să caute o soluţie” la situaţia lui Julian Assange, care s-a refugiat în 2012 în Ambasada Ecuadorului cu scopul de a evita să fie extrădat în Suedia, unde era acuzat de un presupus viol, un dosar clasat între timp.

Moreno a făcut aceste declaraţii după ce foografii private ale familiei sale şi ale sale, datând de mai mulţi ani, pe când trăia în Europa, au fost puse în circulaţie pe reţele de socializare. Şeful statului nu l-a acuzat pe Assange că se află la originea ”divulgării” acestor fotografii, însă Guvernul a apreciat că ele au fost difuzate de WikiLeaks, potrivit Reuters.

Într-un comunicat transmis Reuters prin e-mail, WikiLeaks apreciază că declaraţile lui Lenin Moreno reprezintă represalii vizând WikiLeaks, din cauză că l-a acuzat de corupţie pe preşedintele ecuadorian, care neagă orice astfel de faptă.

Quito aplică din octombrie un protocol care-i reglementează vizitele, comunicaţiile şi condiţiile de salubritate în ambasadă lui Assange, în urma a ceea ce Guvernul consideră amestecuri constante ale fondatorului WikiLeaks în afacerile interne ale Ecuadorului şi altor ţări.

În document se precizează că nerespectarea sa conduce la ”întreruerea azilului”.

Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, este vizat în continuare de un mandat britanic de arestare cu privire la încălcarea condiţiilor eliberării sale sub supraveghere în dosarul suedez.

El se teme că, în cazul în care ar fi arestat, ar fi extrădat în Statele Unite, în legătură cu publicarea în 2010 pe site-ul său a mii de documente confidenţiale aparţinând Departamentului de Stat şi Pentagonului, cea mai mare divulgare de informaţii din istoria Statelor Unite, documente preluate în presa din întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.