Ministrul Apărării, Mihai Fifor, afirmă că pe data 11 noiembrie sunt comemoraţi şi cei 29 de militari care au murit în misiuni de luptă în Afganistan, Irak şi Bosnia-Herţegovina. El a spus că tot pe 11 noiembrie, în 2003, a murit primul militar român în teatrele de operaţii, acest lucru petrecându-se în Afganistan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mihai Fifor a fost prezent dumninică la ceremonia militară şi religioasă organizată la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, cu prilejul Zilei Veteranilor. Fifor a declarat că ziua de 11 noiembrie este o dată importantă în istoria recentă a Armatei României, amintind şi de cei 29 de militari care şi-au pierdut viaţa în misiuni de luptă în Afganistan, Irak şi Bosnia-Herţegovina.

“Ziua de 11 noiembrie este o dată importantă în istoria recentă a Armatei României. Este Ziua Veteranilor, în care îi sărbătorim pe militarii care ne-au reprezentat cu profesionalism, curaj şi dedicaţie în ultimele decenii în teatrele de operaţii, dar şi ziua în care ne plângem eroii, pe cei 29 de camarazi care şi-au pierdut viaţa în misiuni de luptă în Afganistan, Irak şi Bosnia-Herţegovina. Ei sunt adevărate modele de patriotism şi demnitate, care au pus dragostea de ţară mai presus de orice, asemeni predecesorilor de acum 100 de ani - <<generaţia Marii Uniri>> - care au avut un ideal naţional pe care l-au împlinit cu preţul jertfei supreme pe câmpurile de luptă ale Marelui Război”, a afirmat ministrul Apărării.

Mihai Fifor a amintit că în această zi îşi cinstesc eroii toate ţările Europei, ziua de 11 noiembrie intrând în memoria colectivă drept momentul în care a intrat în vigoare Armistiţiul între puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial. “Această zi a intrat în istorie drept unul dintre cele mai puternice repere atunci când se vorbeşte despre război, pace şi eroi ai acţiunilor militare”, a spus ministrul.

Fifor a mai spus că 11 noiembrie are pentru ţara noastră şi o altă semnificaţie, fiind ziua în care a murit primul militar român în Afganistan, acest lucru întâmplându-se în 2003.

“Din păcate, pentru noi 11 noiembrie are şi o altă semnificaţie, fiind ziua în care, în anul 2003, am pierdut primul militar, pe sublocotenentul (post-mortem) Iosif-Silviu Fogaraşi, în Teatrul de Operaţii din Afganistan. Alţi 28 de eroi l-au urmat de atunci în sacrificiu, amintindu-ne tuturor cât de preţioasă este libertatea. Numele lor stă înscris la loc de onoare pe monumentele care le sunt dedicate, în inimile camarazilor de arme şi în sufletele familiilor. Suntem datori, în numele lor, să ducem mai departe tradiţiile şi renumele Armatei României, să consolidăm statutul şi prestigiul militarului român”, a mai declarat Fifor.

El a spus că în egală măsură România datorează recunoştinţă şi respect şi veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial.

“Recunoştinţă şi respect datorăm, în egală măsură veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial, care vă sunt modele nu numai dumneavoastră, celor care v-aţi îndeplinit misiunile în teatrele de operaţii, ci întregii societăţii româneşti. Pentru curajul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă pe timpul războiului, pentru faptul că au trecut cu bine şi cu fruntea sus peste greutăţile vieţii îi asigurăm de întreaga noastră preţuire. Sunt oameni care au făurit istoria şi ale căror nume se află în filele ce descriu faptele eroice dovedite pe câmpurile de bătălie pentru apărarea Patriei şi păstrarea fiinţei Neamului Românesc”, a transmis Fifor

Ministrul Apărării a menţionat că în prezent aproape o mie de militari români se află în teatrele de operaţii.

“Ne îndreptăm, astăzi, gândurile bune şi spre cei aproape 1.000 de militari care se află în prezent în teatrele de operaţii. Ei au fost şi rămân unii dintre cei mai buni ambasadori ai României,  ale căror acţiuni impecabil executate alături de militarii armatelor aliate şi partenere au demonstrat valorile fundamentale prin care românii sunt cunoscuţi în lume: solidaritatea, loialitatea, profesionalismul desăvârşit”, a afirmat Mihai Fifor.

El a mai transmis militarilor că nu există prioritate mai mare decât asigurarea condiţiilor necesare îndeplinirii misiunilor în teatrele de operaţii sau acasă, în activitatea de zi cu zi, spunând că Armata României va avea dotări moderne, fiind în plin proces de înnoire a tehnicii miilitare.

“Suntem în plin proces de înnoire a tehnicii militare, iar armata României va avea dotări moderne. Acest lucru este imperios necesar, noile achiziţii contribuind la consolidarea rolului ţării noastre de pilon regional de stabilitate şi securitate în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, în această perioadă complicată din punct de vedere al securităţii pe Flancul Sud-Estic al Alianţei şi în zona Mării Negre”, a declarat Mihai Fifor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.