Qatarul a modificat marţi legislaţia referitoare la rezidenţă, pentru a permite muncitorilor străini să plece din ţară fără obligaţia de a avea permise de ieşire din partea angajatorilor lor, despre care organizaţiile de protecţie a drepturilor angajaţilor au afirmat de mult timp că trebuie anulată, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile de la Doha vor să răspundă în acest fel acuzaţiilor de exploatare a muncitorilor, într-o perioadă în care se pregătesc să găzduiască ediţia din 2022 a Cupei Mondiale de fotbal, pe care auu prezentat-o ca pe o demonstraţie a progresului şi dezvoltării ţării.

Majoritatea muncitorilor migranţi vorr putea ieşi din Qatar fără să obţină permise din partea angajatorilor lor, potrivit noilor prevederi, a declarat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), printr-un comunicat publicat de biroul său din Doha.

Organizaţia a salutat măsura drept ”un pas semnificativ” pentru Qatar, emiratul bogat în gaze naturale care s-a angajat anul trecut să adopte ample măsuri de reformă a legislaţiei muncii, inclusiv a sistemului de vize de ieşire.

”OIM salută adoptarea Legii nr. 13, care va avea un impact direct şi pozitiv asupra vieţii muncitorilor migranţi din Qatar”, a declarat Houtan Homayounpour, şeful biroului din Doha al OIM, care a fost înfiinţat în luna aprilie.

Agenţia de presă oficială din Qatar a confirmat adoptatea Legii nr. 13, afirmând că ”a modificat anumite prevederi” ale legislaţiei precedente referitoare la intrarea, ieşirea şi rezidenţa expoatriaţilor. Agenţia nu a precizat care sunt prevederile modificate şi nu a oferit detalii referitoare la schimbări.

Organizaţiile care protejează drepturile angajaţilor au criticat Qatarul pentru sistemul de sponsorizare ”kafala”, obişnuit în statele din Golf, unde o mare parte din populaţie este străină.

Sistemul din Qatar încă impune ca cei 1,6 milioane de muncitori străini, majoritatea asiatici, să solicite consimţământul angajatorilor atunci când îşi schimbă locul de muncă, sistem despre care organizaţiile respective afirmă că muncitorii sunt expuşi abuzurilor.

Alte reforme promise de guvern includ introducerea salariului minim şi o procedură pentru plângerile muncitorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.