Circa 26.400 de notificări pentru retrocedarea imobilelor, depuse de foştii proprietari, pe baza Legii 10/2001, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în urmă cu cinci ani şi nesoluţionate încă, pot căuta rezolvare în instanţă, atrag atenţia avocaţii specializaţi în litigii şi recuperarea imobilelor din cadrul societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, în 20 mai 2013, erau depuse la ANRP circa 53.000 de dosare de retrocedare, ce aveau termen de soluţionare cinci ani (potrivit Legii 165/2013). Cum 26.400 din aceste dosare au rămas nesoluţionate, iar termenul de cinci ani s-a împlinit deja în luna mai 2018, foştii proprietari se pot adresa instanţelor judecătoreşti în vederea realizării dreptului, potrivit casei de avocatură.

Dosarele nesoluţionate sunt, potrivit ANRP, în aşteptare, ceea ce poate însemna că până la soluţionarea lor pot trece ani de zile, a atras atenţia Cătălin – Radu Pavel, avocat coordonator al societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

”Potrivit regulamentului de funcţionare al ANRP, autoritatea are obligaţia de a rezolva circa 700 de dosare pe lună, aşadar aproximativ 8.500 de dosare în decursul unui an. Asta înseamnă că, pentru a soluţiona toate cele 26.400 de dosare în aşteptare, ANRP are la dispoziţie cel puţin trei ani. În raport cu termenul de soluţionare al ANRP, un proces în instanţa de fond poate dura aproximativ un an, mai ales dacă apelezi la serviciile unui avocat specializat în recuperarea şi retrocedarea imobilelor”, a spus Cătălin – Radu Pavel.

Potrivit unei statistici consultate de societatea de avocatură, Capitala este în fruntea ierarhiei, cu cele mai multe notificări de retrocedare imobile, din care doar o parte au fost rezolvate.

”Astfel, foştii proprietari ai imobilelor neretrocedate din Bucureşti au depus în total 24.600 de notificări. Capitala era urmată în acest top de Constanţa, cu 3.100 de notificări, şi Arad cu 890 de notificări”, se arată în comunicat.

Următoarele oraşe, în acest clasament, sunt Buzău – 804 notificări, Sfântu Gheorghe (Covasna) – 476 notificări, Bacău – 431 notificări, Brăila – 290 notificări, Sinaia – 233 notificări, Timişoara – 217 notificări, Curtea de Argeş – 208 notificări.

”Ponderea covârşitoare a dosarelor care încă aşteaptă să fie rezolvate în baza Legii 10/2001 este în Bucureşti. Cu cât mai repede sunt depuse dosarele în instanţă, cu atât termenul de soluţionare va fi mai rapid”, a precizat Cătălin - Radu Pavel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.