Per Kirkeby, supranumit de mass-media "regele picturii daneze", a murit la vârsta de 79 de ani în oraşul natal Copenhaga, a anunţat joi galeria care îl reprezintă, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Figură majoră a picturii europene de după Război, Per Kirkeby era cunoscut ca sculptor, regizor şi pictor de opere centrate pe peisaje, lumină şi culoare, subliniază comunicatul galeriei "Michael Werner" din Londra. 

"Timp de cinci decenii din cariera sa, el a dezvoltat o paletă şi un vocabular de imagini personale, extrase în special din observarea naturii", potrivit comunicatului. 

Kirkeby a studiat istoria naturală şi geologia în anii 1950 şi a participat la mai multe expediţii în Arctica şi în Groenlanda. Expediţiile i-au influenţat puternic stilul, pe care îl califica chiar el drept "procese de sedimentare". 

Kirkeby s-a lansat în art-performance şi arhitectură în anii 1960, cu precădere axat pe structurile din cărămidă. În 1973, a realizat prima sculptură de exterior din cărămizi, inspirată de arhitectura maya. 

El a colaborat şi cu cineastul danez Lars Von Trier, în special pentru interludiile dintre capitolele filmului "Breaking the Waves" (1996).

Pentru New Tork City Ballet a desenat costume şi decoruri la spectacolul "Lacul Lebedelor" (1999) şi "Romeo şi Julieta" (2007). A fost căsătorit cu Mari Ann Duus, cu care are patru copii. 

Artistul a suferit o leziune cerebrală în urma unei căderi de pe scări în 2013 şi a încetat să mai lucreze, potrivit agenţiei de presă Ritzau. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.