PNL a depus, luni, la Avocatul Poporului, o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea OUG de modificare a Codului Fiscal. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a spus că solicitarea va fi analizată „serios” şi a apreciat că, în mod sigur, în următoarele zile instituţia va primi şi alte memorii referitoare la acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liberalii arată, în cererea depusă, că demersul Executivului este neconstituţional pentru că au fost încălcate mai multe articole din Constituţia României, precum şi tratate la care România este parte.

„Prin măsurile fiscale introduse prin OUG nr. 79/2017, în România, deficitul bugetar va creşte substanţial în 2018, chiar şi la peste 4% din PIB, ca efect al creşterii semnificative a salariilor din administraţia publică. Măsură adoptată privind trecerea obligaţiei de plată a majorităţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat (Art. I, pct. 42. prin care se modifică art. 138, şi pct. 69 din OUG 79/2017 prin care se modifică 156 din Codul fiscal) are ca scop exclusiv atenuarea impactului Legii salarizării Unitare, finalitatea constând în creşterea ratei contribuţiilor plătite de angajat la salariul brut”, arată PNL.

Liberalii mai spun că România a fost deja avertizată de Comisia Europeană cu privire la o posibilă încălcare a prevederilor Pactului de Stabilitate, iar înainte de adoptarea OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal, CE a constatat că Executivul nu doreşte să ţină cont de recomandările făcute de Comisie, mai exact adoptarea unor măsuri care să asigure că rata nominală de creştere a cheltuielilor publice nete primare nu va depăşi 3,3 la sută în 2017.

„Prin adoptarea. OUG 79/2017, Guvernul României încalcă normele de drept internaţional privind respectarea cu bună credinţă a tratatelor internaţionale semnate de către România, expune România continuării procedurii de sancţionare de către Comisia Europeană ca urmare a încălcării Procedurii Devierii Semnificative. Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare reprezintă azi un tratat internaţional obligatoriu pentru ţările membre UE semnatare, produce efecte depline în dreptul european, iar nerespectarea Pactului fiscal va compromite şansele României pentru aderarea la spaţiul Schengen sau adoptarea monedei unice EURO întrucât România, prin politicile fiscale adoptate, nu face dovada promovării disciplinei bugetare ceea ce contravine obiectivelor Uniunii Europene privind creşterea economică durabilă, ocuparea forţei de muncă, competitivitatea şi coeziunea socială”, explică liberalii.

De asemenea, PNL arată că măsurile adoptate prin OUG încalcă anumite principii ale egalităţii în drepturi ale cetăţenilor în materie fiscală.

„Trecerea obligaţiei de plată a majorităţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, precum şi reducerea totalului acestora cu 2 puncte procente, până la 37,25% (...), această măsură discriminează vădit orice cetăţean care are calitatea de angajat, întrucât ponderea majoritară a contribuţiilor sociale s-a transferat în mod inechitabil şi exclusiv către categoria socială a angajaţilor. Angajaţii NU beneficiază de reducerea contribuţiilor sociale, ci de sarcini fiscale majorate ca urmare a transferului obligaţiei de plată a acestor contribuţii în sarcina angajaţilor, angajaţii NU sunt protejaţi social, ci expuşi unor obligaţii fiscale suplimentare şi disproporţionate în raport de angajatori. OUG 79/2017 NU oferă garanţii legale pentru că statul nu poate obliga angajatorii să mărească brutul salariilor astfel încât angajaţii să conserve cel puţin venitul net avut până la adoptarea OUG”, mai spune PNL.

Semnatarii consideră că, prin adoptarea unor astfel de măsuri, Guvernul nu a făcut decât să creeze o situaţie nefavorabilă angajaţilor, care este o categorie socială expusă din punct de vedere financiar şi a obligat angajaţii la un efort fiscal disproporţionat, constând în plata majorităţii contribuţiilor fiscale raportate la venitul brut în raport cu efortul fiscal al angajatorilor pentru salariile brute plătite propriior angajaţi.

Ei spun că, pentru a nu încălca principiile constituţionale, fiscalitatea trebuie să fie proporţională, rezonabilă, echitabilă şi nediscriminatorie, Executivul fiind nevoit să adopte un nivel de fiscalitate în conformitate cu criterii financiare, calcule fiscale obiective şi raţionale, şi nu prin liberul arbitru al Guvernului

„Prin adoptarea OUG 79/2017, Guvernul a încalcăt procedura constituţională pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prevăzute de art. 115 alin. 4 din Constituţie. Niciuna dintre condiţiile prevăzute în Constituţie pentru exercitarea delegării legislative de către Executiv NU A FOST RESPECTATĂ la adoptarea OUG 79/2017”, mai arată liberalii, explicând că nu există nicio situaţie extraordinară care să fi justificat adoptarea prin OUG a unor măsuri fiscale cu un impact major social, economic sau internaţional, iar reglementarea lor nu era sub presiunea unui termen.

Potrivit PNL, necesitatea reglementării prin OUG era dată în cazul unei îmrejurări pentru care Guvernul ar fi trebuit să acţioneaze petru apărarea interesului public pe calea Ordonanţei.

„În cazul OUG 79/2017, Guvernul nu a constatat şi nu a probat existenţa niciunui pericol la adresa unui interes public care să fie apărat în consecinţă prin măsurile fiscale adoptate intempestiv prin OUG 79/2017. Din contră, prin adoptarea OUG 79/2017 în forma publicată în Monitorul Oficial al României s-au adus grave atingeri atât unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor, precum si intereselor publice ale statului român în cadrul angajamentelor internaţionale şi europene”, explică liberalii..

De asemenea, PNL mai spune că Executivul nu a justificat nici existenţa unpr situaţii excepţionale ale că căror reglementări nu puteau fi amânate. Liberalii susţin că nu este suficient ca Guvernul să invoce în cuprinsul OUG urgenţa reglementării, ci şi motivarea ei.

„Pentru toate aceste motive, vă adresăm solicitarea ca, în conformitate cu prevederile art. 13 lit. I') şi în considerarea art.14 din Legea nr. 35 din 13 martie 1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, să sesizaţi Curtea Constituţională pentru a se constata şi a se pronunţa neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr 885, din 10 noiembrie 2017”, conchid liberalii.

La rândul său, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că va studia cu atenţie solicitarea depusă de PNL, spunând că sigur instituţia va primi şi alte memorii care vizează modificarea Codului Fiscal.

„Vom analiza serios, mai ales că în următoarele zile vom primi şi alte memorii”, a subliniat Ciorbea.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Codul Fiscal a fost adoptată miercuri şi publicată două zile mai târziu în Monitorul Oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.