Peste 25.000 de persoane au participat, joi seară, la Iaşi, la pelerinajul intitulat ”Calea Sfinţilor”, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva fiind purtate de preoţi pe străzile din centrul municipiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla au fost scoase din curtea Catedralei Mitropolitane, joi seară, apoi au fost purtate pe umeri, de către preoţi, pe străzile din centrul oraşului.

La procesiune au luat parte zeci de preoţi, dar şi militari cu făclii, iar potrivit autorităţilor, la eveniment au participat aproximativ 25.000 de persoane. 

Sfintele moaşte au fost purtate pe străzi, iar circulaţia rutieră prin centrul oraşului a fost întreruptă timp de oră. Ulterior, sfintele moaşte au fost aşezate din nou în baldachinul amenajat în curtea catedralei.

Potrivit estimărilor organizatorilor, la rândul format pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane aşteaptă 7.000 de oameni.

În primele trei zile de pelerinaj aproximativ 60.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, timpul de aşteptare la rând depăşind cinci ore.

Anul acesta, pelerinii care vin la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se pot închina şi la moaştele Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost scoase din interiorul Catedralei Mitropolitane în cursul dimineţii de marţi, în cadrul unei procesiuni religioase, după care au fost aşezate în curtea lăcaşului de cult într-un baldachin special amenajat.Sute de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în timpul pelerinajului de la Iaşi. Pentru pelerini a fost creat un culoar de acces către Catedrala Mitropolitană.

Sfânta Liturghie este programată sâmbătă, 14 octombrie, şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonala Ştefan cel Mare.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă municipiul Iaşi în cel mai mare centru de
pelerinaj din România.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.