Fiul profesorului Gheorghe Burnei, dr Cristian Burnei, a anunţat pe pagina sa de Facebook că, din 19 iulie, tatăl lui acordă consultaţii în Centrul Medical Gral, medicul având interdicţie să lucreze în unităţi sanitare publice după ce a fost acuzat de luare de mită. La rândul lor, reprezentanţii Centrului Medical Gral spun că şi-au dat acordul de principiu în acest sens, dar că urmează să verifice dacă unitatea medicală îndeplineşte din punct de vedere procedural condiţiile necesare pentru intervenţii pediatrice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filul medicului a precizat în postarea de pe pagina sa de Facebook că,  "din păcate", consultaţiile vor fi contra cost, întrucât tatăl său nu are încă voie să profeseze la spital de stat, din cauza deciziei procurorilor.

Contactat telefonic de News.ro, unul dintre întemeietrorii Gral Medical, dr Robert Şerban a declarat că a fost dat acordul de principiul.

"Da, avem un acord de principiu. Legat de intervenţiile chiurgicale, aşteptăm o decizie a Direcţiei de Sănătate Publică cu privire la circuite. Dacă cele pe care le avem sunt în regulă sau dacă ar fi nevoie de alte circuite. Astfel ca domnul profesor să poată demara operaţiile", a explicat medicul Robert Şerban. 

Contactat telefonic de News.ro, managerul Spitalului "Marie Curie"din Bucureşti, Dan Buzatu a spus că profesorul Gheorghe Burnei nu a mai mers la spital după ce procurorii i-au interzis acest lucru.

"Profesorul Burnei nu a mai venit la spital, de când i-a fost interzis acest lucru. Am primit decizii judecătoreşti prin care profesorul nu mai are  voie să consulte şi să opereze în spitalul nostru", a precizat managerul unităţii sanitare. 

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut pe 10 decembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru 15 fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins, în 11 decembrie, arestarea preventivă a lui Burnei, medicul fiind plasat atunci în arest la domiciliu.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a lui Burnei pentru că medicul, “prin activitatea defectuoasă pe care o exercită, prezintă un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viaţa pacienţilor săi minori”.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Burnei îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.

"În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Conform anchetatorilor, există indicii că Gheorghe Burnei ar fi săvârşit infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, “stare pe care inculpatul prin acţiunile sale intenţionate a agravat-o”.

Curtea de Apel Bucureşti a înlocuit, în 20 decembrie, măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar pentru medicul Gheorghe Burnei, dar i-a interzis să profeseze la Spitalul “Marie Curie” şi să părăsească ţara, decizia fiind definitivă.

Grupul Gral Medical a construit  o reţea de 25 centre medicale, dintre care 11 laboratoare, 14 clinici (din care 3 centre de imagistică medicală) şi un Spital Privat cu 4 secţii (radioterapie, chimioterapie, chirurgie şi dializă)  în Bucureşti, Prahova, Dolj, Sibiu, Argeş şi Vrâncea, unde lucrează peste 1.200 de medici şi asistente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.