La mai puţin de trei luni de la învestirea în funcţie, preşedintele american Donald Trump şi-a schimbat brusc poziţia într-o serie de dosare externe, de la relaţia Statelor Unite cu Rusia şi China până la importanţa alianţei NATO, comentează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump, care a candidat la Casa Albă promiţând să răstoarne sistemul de la Washington, a criticat în repetate rânduri China înainte de învestirea în funcţie, acuzând Beijingul că este “un mare campion” al manipulării monedei.

Când era candidat la preşedinţie, Trump a minimalizat şi importanţa NATO, pe care a descris-o drept “depăşită” şi şi-a exprimat speranţa să construiască relaţii mai strânse cu Rusia.

Între la o conferinţă de presă de la Casa Albă şi într-un interviu acordat miercuri, el a oferit puncte de vedere complet diferite în aceste chestiuni, spunând că relaţia cu Moscova se deteriorează, în timp ce relaţiile cu Beijingul se îmbunătăţesc. De asemenea, el a lăudat blocul militar nord-atlantic, spunând că se adaptează la ameninţările globale în schimbare.

“Am spus că era depăşită. Nu mai este depăşită”, a spus Trump într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Casa Albă.

Schimbarea de ton privind Rusia şi NATO ar putea linişti aliaţii americani din Europa, care au fost îngrijoraţi de deschiderea lui Trump faţă de Moscova din timpul campaniei. Însă apropierea dintre preşedintele american şi omologul său chinez Xi Jinping ar putea semăna confuzie în Asia, unde aliaţii americani privesc cu teamă consolidarea influenţei Beijingului.

Aceste reorientări ale lui Trump către o politică externă mai convenţională vin pe fondul luptelor din administraţia sa, care au dus recent la un declin al influenţei unor consilieri politici, în special a strategului său şef Steve Bannon.

În urmă cu şase luni, candidatul Trump a sugerat că este dornic să formeze o alianţă cu preşedintele rus Vladimir Putin. “Dacă el spune lucruri grozave despre bine, voi spune şi eu lucruri grozave despre el”, a declarat Trump în septembrie.

RELAŢIILE, LA CEL MAI SCĂZUT NIVEL

Miercuri, însă, Trump a mărturisit că priveşte cu îngrijorare din ce în ce mai mare în legătură cu susţinerea Rusiei faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad.

“Este posibil să fim la cel ai scăzut nivel din istorie privind relaţia cu Rusia”, a declarat liderul de la Casa Albă, care a ordonat atacuri cu rachete de croazieră vizând o bază aeriană siriană, pentru a-l pedepsi pe Assad pentru că ar fi folosit gaz sarin în războiul civil din ţară.

Tot miercuri, Trump a spus că el şi Xi au creat o legătură în timpul vizitei liderului de la Beijing la Mar-a-Lago, Florida, unde au luat cina împreună cu soţiile lor şi au discutat.

Înainte de vizită, Trump a spus că se aşteaptă la discuţii “dificile” în domeniul comercial.

Îmbunătăţirea relaţiilor cu Beijingului au fost subliniate când Trump a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal că nu va declara China un stat care îşi manipulează moneda, aşa cum a promis în prima sa zi în funcţie.

Fost dezvoltator imobiliar, Trump era, la învestirea în funcţie din ianuarie, un novice în politică, având ca mantra în politica externă siguranţa Americii şi consolidarea armatei americane.

Christine Wormuth, fost subsecretar al Apărării în administraţia Obama, a declarat că Trump a avut de învăţat multe şi repede în materie de politică externă după ce a depus jurământul de preşedinte, dar că rezultatele încep să se vadă. “A început să aibă o înţelegere mai nuanţată şi profundă în numeroase chestiuni”, a explicat Wormuth, în prezent consilier la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Evoluţia politicii externe a lui Trump pare să reflecte în măsură mai mică influenţa echipei sale de campanie şi în măsură mai mare opiniile secretarului Apărării, James Mattis, secretarului de Stat Rex Tillerson şi consilierului pentru Securitate Naţională H.R. McMaster, toţi sceptici în privinţa Rusiei.

Fostul consilier pentru Securitate Naţională al lui Trump, generalul în retragere Michael Flynn, a fost nevoit să demisioneze pe 13 februarie, în urma contactelor avute cu Ambasadorul rus în SUA înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui.

Noul ton în politica externă viner în condiţiile în care Trump încearcă să controleze intrigile de culise de la Casa Albă, unde Bannon, fostul şef al organizaţiei conservatoare Breitbart News, este în conflict cu ginerele lui Trump, Jared Kushner, consilier al preşedintelui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.