Preşedintele american Donald Trump a apreciat miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că Alianţa “nu mai este depăşită”, revenind asupra unei declaraţii făcute în campanie care i-a alarmat pe membrii blocului de securitate, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit liderului de la Casa Albă, ameninţarea terorismului a subliniat importanţa Alianţei. În aceste condiţii, el a îndemnat NATO să depună mai multe eforturi pentru a ajuta „partenerii” irakieni şi afgani.

“Secretarul general şi cu mine am avut o discuţie productivă despre ce poate face NATO mai mult în lupta împotriva terorismului”, a explicat preşedintele republican.

“M-am plâns mult timp şi au făcut o schimbare, iar acum luptă împotriva terorismului”, susţine Trump. “Am spus că (NATO – n.r.) este depăşită. Nu mai este depăşită”, a adăugat el.

El a reiterat apelul către statele membre să îşi crească, la rândul lor, contribuţiile la finanţarea alianţei. “Dacă alte ţări îşi plătesc partea echitabilă în loc să se bazeze pe Statele Unite să acopere diferenţa, vom fi mult mai în siguranţă”, consideră preşedintele Statelor Unite.

La rândul său, Stoltenberg i-a mulţumit lui Trump pentru “o întâlnire excelentă şi foarte productivă”.

În timpul campaniei electorale, Trump a pus sub semnul întrebării în repetate rânduri scopul NATO şi s-a plâns că Statele Unite sunt nevoite să contribuie cu prea mult la securitatea comună.

Schimbarea de opinie privind NATO nu a fost singura avută de Trump miercuri. Într-un interviu pentru Wall Street Journal, el a declarat că nu va include China pe lista cu state care manipulează moneda, deşi a promis să facă acest lucru din prima sa zi în funcţie.

Întâlnirea dintre Trump şi Stoltenberg a avut loc la câteva ore după ce secretarul american de Stat Rex Tillerson s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în cursul unei deplasări la Moscova. “Lucrurile au mers destul de bine. Poate mai bine decât anticipat”, a spus Trump despre discuţiile de la Moscova.

“Deocamdată nu ne înţelegem deloc cu Rusia. Este posibil ca relaţia cu Rusia să fie la cel mai scăzut nivel”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.