Psihologii clinicieni din spitale sunt extrem de importanţi, dar ne confruntăm cu o situaţie de tip pompieristic, adică doar atunci când se întâmplă un caz dramatic se întreabă unde a fost psihologul, a declarat, marţi, pentru agenţia News.ro, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, profesor universitar doctor Mihai Aniţei. El a precizat că numărul psihologilor din spitale este subdimensionat, în condiţiile în care, potrivit statisticilor Direcţiilor de Sănătate Publică, există 536 de psihologi în 228 de unităţi sanitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În spitale sunt psihologi clinicieni care sunt extrem de importanţi. Tot mai multe dintre specialităţile din spital conştientizează locul şi rolul şi importanţa psihologului, dar şi aici ne confruntăm cu aceeaşi situaţie tot de tip pompieristic. Atunci când se întâmplă o situaţie dramatică se întreabă unde a fost psihologul. Pacienţii trebuie să aibă acces la serviciile psihologului, niciun medic care face intervenţii sau consultaţii de un anumit tip nu trebuie să se dispenseze de ajutorul colegului său psiholog. E bine să-l aibă alături şi să se consulte pentru că întodeauna există un ecou psihologic al tulburărilor somatice şi un ecou somatic al tulburărilor psihice, e o legătură indisolubilă", a explicat preşedintele Colegiului Psihologilor.

De asemenea, atunci când pacienţii intră în operaţii, când sunt supuşi unor intervenţii, trebuie să beneficieze de o asistenţă psihologică, pentru că traversează o perioadă delicată de anxietate, de teamă, a mai spus profesorul universitar doctor Mihai Aniţei.

Medicul nu are timp de fiecare pacient. Are o serie întreagă de obligaţii şi nici nu are mijloacele pentru că psihologul trebuie să acorde consiliere de susţinere, de suport. Postoperator este iarăşi nevoie de un psiholog, a adăugat Aniţei.

Întrebat de câţi psihologi ar fi nevoie în spitale, preşedintele CPR a spus că nu poate estima o cifră, dar cu certitudine numărul acestora este acum subdimensionat.

"Din păcate, în spitale nu sunt atâţia psihologi clinicieni cât ar fi nevoie. Şi politica sănătăţii a fost mereu de diminuări bugetare şi practic psihologii au fost printre categoriile profesionale care au fost trecute la economii. Sunt aproximativ 2.000 de psihologi clinicieni. În schema spitalelor sunt prevăzute aceste posturi, dar ministerul nu a putut angaja, au fost restricţii. În cabinetele de psihologie poate să fie şi psiholog clinician, se pot face terapii sau evaluări psihologice pentru diferite profesii, domenii de activitate. În spitale ar trebui mai mulţi psihologi şi statutul lor să fie bine definit în raport cu solicitările actului medical. Este nevoie de prevederi care să stabilească bine şi clar ce trebuie să facă un psiholog, în ce moment, în ce situaţii. Sunt nişte limite ale deciziilor sale, nu trebuie să se producă interferenţe cu deciziile medicului. Profesia de psiholog este una liberală, noi putem fi mândri cu ceea ce s-a realizat, odată cu legea psihologului, Legea 213, cu înfiinţarea Colegiului Psihologilor", a adăugat profesorul Aniţei.

Din evidenţele Colegiului, în România sunt aproximativ 13.000 de psihologi care au atestat de liberă practică, dar nu practică toţi, şi aproximativ 4.000 de cabinete. Pe agenda Colegiului Psihologilor, a preşedintelui, se află evidenţa şi securizarea avizelor psihologice.

Potrivit statisticilor Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti a fost raportat un număr de 536 de psihologi  care deservesc atât secţia/compartimentul de oncologie medicală, cât şi celelalte secţii, desfăşurându-şi activitatea în cadrul a 228 de unităţi sanitare.

Referitor la maladiile oncologice, pacienţii sunt trataţi în cadrul unităţilor sanitare monospecialitate, respectiv Institutul de Oncologie "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti, Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Centrul de oncologie Oncohelp Timişoara, precum şi în cadrul unităţilor sanitare cu paturi care au prevăzute în structura lor organizatorică secţii/compartimente de specialitate oncologie medicală.

Conform datelor raportate de către instituţiile sanitare, în spitale sunt încadraţi 33 de psihologi clinicieni care îşi desfăşoară activitatea în secţiile /compartimentele de specialitate oncologică medicală.

În conformitate cu prevederile OMS din 2010, privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicală spitalicească, pentru secţia de onologie medicală se normează un psiholog la 70 de paturi. 

În spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, de exemplu, există un psiholog.

"Rolul psihologului în tratarea bolnavului de cancer - adult ori copil, dar şi în alte boli este foarte improtant. Noi avem în spital un psiholog. Este important un astfel de post, iar noi, în spital, îl solicităm în funcţie de cazuri", a explicat Gheorghe Borcean, medic în Spitalul din Caransebeş şi preşedintele Colegiului Medicilor din România.

La Institutul Clinic Fundeni sunt angajaţi patru psihologi.

"Avem angajaţi prin concurs patru psihologi clinicieni. Ei merg la pacient la solicitatrea medicului curant şi deservesc toate secţiile spitalului pentru că patologia oncologică poate fi întâlnită şi în secţiile de hematologie, chirugie, urologie şi pediatrie. În plus, psihologii fac şi voluntariat în clinica de pediatrie. Este foarte important să avem psihologi pentru orice patologie", a declarat managerul Institutului  Clinic Fundeni, conf. dr. Carmen Orban. 

Şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti sunt angajaţi nouă psihologi, şase în secţiile ATI, oncologie, diabet, neurologie, chirurgie şi trei în ambulatoriul de specialitate.

"Avem nouă psihologi, şase în spital şi trei în ambulatoriu. Rolul lor este foarte important în relaţia medic-pacient", a explicat managerul SUUB, Dragoş Daviţoiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.