Al treilea program de salvare contractat de Grecia a obligat băncile elene să îşi limiteze ambiţiile de dezvoltare internaţională, portofoliile lor în Europa de Sud-Est înregistrând o scădere de 51,6%, de la 56,5 miliarde de euro în 2010 la 27,4 miliarde de euro, relatează Kathimerini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alpha Bank, Eurobank (Bancpost), National Bank of Greece (Banca Românească) şi Piraeus Bank, cele mai mari bănci din Grecia, sunt prezente şi pe piaţa din România, unde reprezintă 12% din sistemul bancar.

Datele Băncii Greciei arată că reducerea a fost determinată în mare parte de retragerea băncilor elene din Turcia şi Polonia, care reprezentau cumulat 36% din activităţile lor internaţionale, precum şi de un declin de 21% al împrumuturilor pe pieţele unde sunt încă prezente.

În prezent, băncile trebuie să îşi restricţioneze şi mai mult activităţile internaţionale, în special Piraeus Bank şi National Bank of Greece, care au primit mai multă asistenţă din partea statului elen, în cadrul unei a treia runde de recapitalizare.

Restricţionarea activităţilor internaţionale a reprezentat o precondiţie pentru aprobarea planurilor de recapitalizare şi a ajutoarelor de stat.

”Activităţile internaţionale ale băncilor elene vor juca un rol minor în operaţiunile lor”, afirmă Banca Greciei.

Aceste evoluţii marchează practic sfârşitul expansiunii băncilor din Grecia, care a început la începutul anilor 1990, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, şi a atins un vârf la jumătatea anilor 2000.

În perioada 2000-2007, în fiecare an o bancă elenă a cumpărat una străină sau a înfiinţat o filială în străinătate.

Până la sfârşitul lui 2007, băncile greceşti au creat un mic imperiu, cu o prezenţă în 15 ţări (în afară de Grecia), inclusiv în România, o reţea care a reunit 3.500 de unităţi bancare şi peste  42.000 de angajaţi.

Activele totale ale băncilor greceşti în străinătate erau de 90 de miliarde de euro, iar portofoliile de credite de peste 60 de miliarde de euro.

Pornind de la o bază de 10 milioane de cetăţeni şi un PIB annual de circa 210 miliarde de euro, băncile elene au devenit jucători regionali, cu o prezenţă semnificativă într-o arie geografică extinsă, formată din Ucraina şi Polonia la nord, întreaga Peninsulă Balcanică şi Turcia, iar în sud până în Egipt.

Piaţa potenţială a acestor ţări este de aproape 300 de milioane de locuitori şi un PIB total de 3.400 de miliarde de euro.

Directorii de bănci consideră că poziţiile şi investiţiile acestora în sud-estul Europei ar fi putut fi salvate dacă criza din Grecia şi impactul acesteia asupra economiei ar fi fost administrate mai eficient încă de la început, ceea ce ar fi permis băncilor să îşi revină mai repede.

Asta nu s-a întâmplat însă, iar sfârşitul lui 2009 a dus la primul program de salvare, urmat de incertitudini şi incapacitatea de a adopta reforme. Apoi au urmat alte două programe de salvare, economia a pierdut în total 26% din PIB, iar şomajul a trecut de 25%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.