Scriitorul şi jurnalistul Sever Voinescu a vorbit, la Bookfest, despre poetul Adonis şi despre cum tratează acesta cele două spaţii, cel arab şi cel islamic, care, astăzi, par ireconciliabile, dar de care aparţine, prin naştere şi apoi prin formarea intelectuală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cartea-eseu "Islamul şi violenţa - Adonis în dialog cu Houria Abdelouahed", apărută la editura Humanitas, în colecţia Istorie şi în traducerea Laurei Sitaru, este un manifest al celui mai important poet arab contemporan, Adonis, nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel, volumul fiind lansat joi, la standul editurii din cadrul Salonului de Carte Bookfest, şi caracterizat drept o carte "trepidantă, necesară şi exagerată", "un dans al ideilor".

"Adonis este un autor pe care noi, la secţia de Limbă Arabă, îl ştim, în primul rând ca poet, dar şi ca filozof, în egală măsură, un intelectual care spune apăsat ceea ce crede, într-o lume în care, şi aici îl citez, <poate să echivaleze cu crima>. Este o carte foarte frumoasă pentru că este ca un dans al ideilor, dar şi o carte extrem de serioasă, care pune multe probleme, care nu sunt noi pentru spaţiul arabo-islamic, uluitor de noi la o primă lectură”, a comentat traducătoarea acestei cărţi, conferenţiar la catedra de Limbă Arabă a Universităţii Bucureşti, Laura Sitaru.

“Lumea arabo-islamică are mai mult decât oricând nevoie de capacitatea de a privi critic lucrurile, spritul critic fiind fundamental pentru evoluţia unei societăţi. De asemenea, este o carte care spune că trebuie să mergem dincolo de tabuurile religioase, că trebuie să ne apropiem de lucruri cu spirit critic, cu foarte multă luciditate”, a completat Laura Sitaru, adăugând că „cele mai savuroase pagini se referă la maniera în care este privită femeia în Islam, iar Adonis o tratează savuros. Lectură plăcută şi utilă!”, le-a urat cititorilor. 

Sever Voinescu, redactor-şef  Dilema Veche, invitat la lansare, a făcut o descriere succintă a volumului: "Mi se pare o carte trepidantă, este o carte necesară şi exagerată. Cărţile necesare şi exagerate sunt cele care rămân de neuitat, pentru că ele răspund celor două paliere de curiozitate, şi în acelaşi timp de provocare intelectuală, pe care orice cititor le exersează în momentul în care deschide o carte”.

Scriitorul şi jurnalistul Sever Voinescu a vorbit despre poetul Adonis şi despre cum tratează acesta cele două spaţii, cel arab şi cel islamic, care astăzi par ireconciliabile.

"Adonis este înainte de orice, un imens poet. Din traducerile pe care le-am citit mi-am putut da seama că este un mare poet, că practică un gen de poezie care este uimitor de europeană, şi apoi, citindu-i biografia, am înţeles că, de fapt, Adonis este un intelectual de extracţie islamică, dar cu excelentă şcoală europeană, este un om plasat cu un picior într-o lume şi cu altul în altă lume, două lumi care par astăzi ireconciliabile, ne par ca apa şi uleiul, dar Adonis se simte natural la această confluenţă, o confluenţă pe care el o găseşte”, a explicat Sever Voinescu.

„Lumile par într-adevăr nu doar ireconciliabile, par foarte depărtate. Pentru Adonis, lumile nu sunt foarte îndepărtate şi am senzaţia că revolta lui Adonis vine tocmai din asta, e ca un om care se simte excelent în acest spaţiu cultural islamo-european şi este foarte furioas pe toţi cei care fac tot ce le stă în putinţă ca aceaste două spaţii să fie în ruptură”, a completat scriitorul la Bookfest. 

Adonis trăieşte astăzi în Franţa, unde este liber să pună în discuţie cu luciditate cauzele crizei din lumea arabă musulmană: violenţa ca trăsătură caracteristică a Coranului; atotputernicia dogmei religioase în ceea ce priveşte treburile statului şi viaţa privată; falsificarea istoriei islamului; anularea subiectivităţii şi creativităţii fiinţei umane într-o civilizaţie a supunerii oarbe şi a imitaţiei; reducerea femeii musulmane la statutul de posesiune; condamnarea celor care au ieşit din cadrele restrictive ale religiei abordând în creaţiile lor teme precum dragostea, moartea şi libertatea; eroarea unor societăţi care nu cunosc conceptul de cetăţenie şi sunt incapabile să se adapteze la modernitate şi democraţie.

Fără să uite locul poeziei, misticii şi filozofiei arabe în cultura universală, Adonis demonstrează că islamul fundamentalist nu este o excrescenţă distructivă a unui islam originar paşnic şi tolerant, ci apariţia mişcărilor extremiste precum Statul Islamic reprezintă, de fapt, o reîntoarcere la începuturile sângeroase ale islamului unic, neschimbat de-a lungul timpului.

"Dacă nu separăm religia de stat şi nu eliberăm femeile de şaria, vom avea şi mai mulţi despoţi. Dictatura militară îţi controlează mintea. Dar dictatura religioasă îţi controlează şi mintea, şi corpul”, scrie Adonis.

Salonul Internaţional de Carte se desfăşoară până duminică, şi în premieră, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.