Tinerii aflaţi sub protecţia statului vor putea opta pentru sprijinul financiar de mutare din centrul rezidenţial - de 9.900 de lei o dată şi de 2.870 de lei lunar – oricând sunt ei pregătiţi să facă această mutare până la împlinirea vârstei de 26 de ani, nu doar exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani, ca până acum. Proiectul iniţiat de deputatul USR Oana Ţoiu a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu unanimitate de voturi, şi merge la promulgare, anunţă formaţiunea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform legii, zeci de mii de copii aflaţi sub protecţia statului au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, în cuantum de trei ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată, la care se adaugă o indemnizaţie lunară, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, în valoare de 4,8 ISR (Indicatorul Social de Referinţă).

Odată cu promulgarea legii adoptate astăzi, sprijinul nu va fi acordat exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani, ci oricând, la alegerea tinerilor, între 18 şi 26 de ani, singura condiţie fiind continuarea studiilor sau angajarea, precizează URS.

”Tinerii din sistemul de protecţie nu vor mai fi obligaţi să aleagă la 18 ani fix, în ziua majoratului, între două drumuri în viaţă: fie să rămână în sistemul de protecţie până la 26 de ani, fie să aleagă un drum independent. Realitatea pentru unii dintre ei este că împlinirea vârstei de 18 ani, care pentru mulţi coincide cu clasa a XII-a, e un moment nepotrivit pentru a se muta singuri cu chirie şi fără acompanierea adulţilor în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. De altfel, vârsta medie de ieşire din sistemul de protecţie este 19-20 de ani. De acum înainte, vor putea alege oricând între 18 şi 26 de ani care este momentul în care ies din centrele rezidenţiale şi încep o viaţă independentă”, declară deputata USR Oana Ţoiu, preşedinte al Comisiei pentru tineret din Camera Deputaţilor.

Proiectul de modificare a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului (nr. 272/2004) a fost semnat de parlamentari din Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, dovadă că diferenţele între partide pot fi puse deoparte, în interesul copiilor.

”Săptămâna trecută, am participat la întâlnirea organizată de DGASPC Iaşi cu sute de copii din sistemul de protecţie, copii de 17-18 ani care trebuiau să ia o decizie cu privire la viitorul lor foarte repede şi fără a se putea răzgândi. Mă bucur că am reparat astăzi o nedreptate şi, prin comasarea a doua propuneri legislative, vor putea fi sprijiniţi şi pentru educaţia cu frecvenţă redusă sau la distanţă. Este important să-i sprijinim pe aceşti copii care şi aşa au avut o viaţă foarte grea”, declară deputata USR Monica Berescu.

La sfârşitul lunii iunie 2022, erau 44.444 de copii în sistemul de protecţie specială, din care 12.601 copii (28,36%) beneficiau de servicii de tip rezidenţial (9.999 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice, 2.602 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial private), mai precizează USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.